Terug naar het Eurovisie Songfestival 1971
Na de eerste winst van Ierland in 1970 in Amsterdam werd het Eurovisie Songfestival 1971 in Dublin georganiseerd. Saskia en Serge deden namens Nederland mee en vertellen over hun belevenissen in de derde aflevering van Songfestival Troubadours die vanaf donderdag te beluisteren is.
De Nederlandse inzending: Tijd
Saskia en Serge vertegenwoordigden Nederland op het Eurovisie Songfestival met “Tijd”, een compositie van Gerrit de Braber en Joop Stokkermans. Het duo had echter grote problemen met het geluid. In eerste instantie stond het geluid uit en was Saskia niet te horen. Vervolgens werd het geluid zo hard aangezet dat de microfoon begon te piepen. Vrijwel het gehele eerste couplet was daardoor niet te horen geweest. Ondanks deze pech eindigden ze op een zesde plaats.
Terugkeerders en het debuut van Malta
Na afwezigheid van een jaar besloten Zweden, Noorwegen, Finland en Portugal het Eurovisie Songfestival weer een kans te geven. Ook Oostenrijk was weer present. Alleen de rentree van Denemarken zou tot 1978 op zich laten wachten. Malta werd verwelkomt als nieuwe deelnemer aan het Eurovisie Songfestival. Met het lied “Marija L-Maltija”, gezongen in het Maltees, werden ze laatste.
Nieuwe wijze van jurering
In 1971 werd een nieuwe vorm van jurering geïntroduceerd. De jury van ieder land bestond uit twee personen: een persoon jonger dan 25 jaar en een persoon boven de 25 jaar. Ieder jurylid moest aan ieder lied minimaal 1 en maximaal 5 punten geven. Zo werd geprobeerd het winnende lied meer te laten aansluiten bij de smaak van personen onder de 25 jaar.
De top 3: Monaco, Spanje en Duitsland
De dwergstaat Monaco werd vertegenwoordigd door de Française Séverine. Monaco deed sinds 1959 mee aan het Eurovisie Songfestival en haalde de enige en eerste overwinning binnen. Karina was al sinds begin jaren 60 een grote ster in Spanje. In het begin van haar carrière zong Karina hoofdzakelijk covers. Vanaf halverwege de jaren 60 werd er een andere weg in geslagen en zong ze voornamelijk liedjes die speciaal voor haar waren geschreven. Karina is getrouwd geweest me de tekstschrijver van “En un mundo nuevo”, Tony Luz.
Mede dankzij haar deelnames aan het Eurovisie Songfestival is Katja Ebstein een van de bekendste schlagerzangeressen in Europa. In totaal deed ze drie keer mee aan het songfestival en iedere keer redde Katja het net niet. In 1970 met “Wunder gibt es immer wieder” en in 1971 met “Diese Welt” werd ze derde, in 1980 deed ze het nog iets beter met een tweede plaats met het lied “Theater”.
Het debuut van Peter, Sue en Marc uit Zwitserland
Voor Zwitserland maakten Peter, Sue en Marc hun debuut op het Eurovisie Songfestival. Ze groeiden uit als echte Eurovisie veteranen. Niet veel personen kunnen zeggen vier keer aan het Eurovisie Songfestival te hebben meegedaan. Iedere deelname werd er in een andere taal gezongen, In 1971 zongen ze “Les illusions de nos vingt ans” in het Frans, in 1976 werd in verband met de taalvrijheid de overstap gemaakt naar de Engelse taal met het lied “Dambo Djambo”, in 1979 werd samen met Pfuri, Gorps en Kniri het Duitstalige “Trödler & Co” vertolkt en in 1981 kozen ze voor het Italiaanstalige lied “Io senza tei”. In 1976 en 1981 behaalden ze hun hoogste positie, de 4de plaats.
De rode lantaarn voor België
In België wonnen Nicole Josy en Hugo Sigal, oftewel Nicole en Hugo, de Belgische voorronde voor het Eurovisie Songfestival met het lied “Goeie morgen, morgen”. Na haar mislukte pogingen in 1968 en 1970 aan de voorronde had Nicole in 1971 meer “geluk”. Dit geluk was echter snel over toen Nicole geelzucht kreeg. Het duo diende zich terug te trekken. Op het laatste moment waren Lily Castel en Jacques Raymond bereid België te vertegenwoordigen. Jacques had al songfestival ervaring, aangezien hij in 1963 België had vertegenwoordigd met “Waarom”. In 1973 kregen Nicole en Hugo een tweede kans en konden toen eindelijk hun koffers gaan pakken. Hun lied “Baby, baby” werd laatste. maar is wel een evergreen gebleven.