Malmö live: Verslag 1e repetitie semi 2
Vanmiddag om 15.45u is de eerste openbare repetitie begonnen van de 2e halve finale van het 68e Eurovisie Songfestival. In dit live verslag houden we je op de hoogte hoe de optredens zijn verlopen en hoe de show er donderdagavond uit gaat zien. Na de juryshow van vanavond geven we onze prognose welke landen wij verwachten terug te zien in de finale van zaterdag. Volgens de bookmakers (stand 15.30u) gaan de volgende landen naar de finale: Nederland, Zwitserland, Griekenland, Israël, Armenië, Noorwegen, Georgië, Oostenrijk, België en Estland. (Foto’s: EBU)
Ook in deze halve finales zien we drie landen die al gekwalificeerd zijn, te weten: Frankrijk, Spanje en Italië. Vanochtend werd al aangekondigd dat de nummer 2 van vorig jaar, Käärijä, een gastoptreden gaat verzorgen in de show.
De show wordt geopend met een recap van dinsdagavond. Vervolgens is er een filmpje van de presentatrices, met de act van Loreen en een nieuwe tekst op Tattoo te zien. Het eerste land dat we zien is Malta. Het land staat laatste bij de bookmakers om donderdagavond te kwalificeren, maar als het Luxemburg en Cyprus gisteren wel lukte met een lied in hetzelfde genre, waarom zou het Malta dan morgen niet lukken? We schrijven deze inzending dan ook nog niet af. In ieder geval een amusante opening van de tweede halve finale. Albanië daarentegen gaat het moeilijk krijgen om te kwalificeren. De zang van Besa is prima, maar de act en de lied overtuigen niet echt. Een beetje vlees noch vis.
Griekenland komt tijdens deze repetitie overtuigend over. Marina Satti zingt en danst zonder dat het wat af doet aan de kwaliteit van de zang. Eerste lied in de rij waarvan we met enige zekerheid kunnen zeggen dat het de finale gaat halen.
Nemo uit Zwitserland heeft een wip, die ook functioneert als draaischijf, meegenomen waarop acrobatieke bewegingen zien maken. Het lied The code wordt mooi in beeld gebracht en qua zang is het ook allemaal prima. Een verandering t.o.v. de eerdere repetities: de sokken zijn in de kleedkamer achtergebleven. Zwitserland kan zich alvast op gaan maken voor een finaleplaats. Voor Tsjechië wordt het een ander verhaal. Aiko schreeuwt zich door het lied heen en we vermoeden dat niet veel kijkers de telefoon gaan pakken om hier op te gaan stemmen.
Tijd voor een break met een hommage aan de Noor en drievoudig deelnemer Jahn Teigen die als eerste, in het puntensysteem zoals we dat nu kennen, 0 punten kreeg in 1978. Na een grapje met een stukje uit de tekst van Ding-a-dong is het tijd voor finalist Frankrijk. Slimane begint liggend met zingen. De act rondom ‘Mon Amour’ is klein gehouden en dat is ook de kracht van het lied. We zien de zanger op het einde een stap terugzetten om op afstand het lied te brengen, waarna we hem helemaal zien verdwijnen in een rookgordijn. Het moet raar lopen wil Frankrijk niet ergens in de hogere regionen van de top 10 terechtkomen zaterdag.
Welkom bij Oostenrijk in beweging! Kaleen en haar dansers zorgen voor een strakke show met ‘We Will Rave’, Het is het zoveelste up-tempo dansliedje in deze halve finale. Het zou de finale wel moeten kunnen halen, maar we durven ons hand er niet voor in het vuur te steken. Saba uit Denemarken wankelt vocaal en overtuigde niet echt tijdens deze eerste repetitie. Tijdens het refrein klinkt het nog wel ok, maar het lied is niet sterk genoeg om potten te breken en het werd in de zaal maar met een matig applaus ontvangen.
Armenië haalt doorgaans de finale wel, en ook dit jaar is de kans dat we de band Ladaniva terug gaan zien met het lied Jako. Drie minuten vrolijkheid, mooie camerashots en een overtuigende zangeres zorgden voor een luid applaus in Malmö. Overtuigend was ook de opvoering van Hollow door Dons uit Letland. Vocaal is het prima op orde, het lied wordt sfeervol in beeld gebracht en we gunnen de Letten weer eens een finaleplaats. We duimen voor ze!
De inzending uit Spanje was wat vlakjes zonder een volle arena. Het meest hilarisch was wel dat dat één van de dansers kreeg zijn broek niet uit kreeg, waardoor het wat rommelig overkwam. Nog meer Spanje komt via San Marino, de rockband Megara die uit Madrid komt, mag het dwergstaatje vertegenwoordigen. Een prima repetitie en wie weet zorgen ze morgen voor een verrassing in de uitslag.
Georgië wacht al sinds 2017 op een finaleplaats en Nutsa Buzaladze mag daar met Fire Fighter dit jaar voor gaan zorgen. Wederom een dansnummer en een strakke act en op het eind zien we de zangeres op een plateau het lied naar een hoger niveau brengen. Jammer voor de Georgiërs dat er veel concurrentie is in dit genre. Hopelijk gaat ze dat niet de das om doen.
België begon goed bij de wedkantoren toen het lied uitkwam, echter is de inzending van Mustii daar de laatste weken wat weggezakt. De zanger begon deze repetitie wat zenuwachtig, maar gedurende het lied wist hij zich goed te herpakken. Deze compositie verdient zeker een plaats in de finale en we denken dan ook dat de hele Benelux terug te zien is in de finale.
Tijd voor Estland met 5miinust & Puuluup en (Nendest) narkootikumidest ei tea me (küll) midagi. Een lied dat de zaal wel mee gaat krijgen en door de televoting de finale waarschijnlijk wel gaat halen. Echte kwaliteit komt vervolgens uit Italië. ‘La noia’ wordt prima gezongen en Angelina Mango gaat haar land weer een hoge klassering bezorgen.
Tijd voor de omstreden inzending uit Israël. Het is stil in de zaal als Eden Golan ‘Hurricane’ brengt. De ballade wordt mooi in beeld gebracht en het is duidelijk waarom de zangeres de zangcompetitie heeft gewonnen die toegang gaf om Israël te mogen vertegenwoordigen. Benieuwd hoe dit morgen in de zaal ontvangen wordt. Vandaag kreeg de zangeres een matig applausje.
De inzending uit Noorwegen werd goed gebracht, al leek de zangeres zich nog wat in te houden voor het echte werk. Finale moet zeker wel lukken. Tijd voor Nederland!
De Nederlandse inzendingen die we te zien krijgen voor het optreden van Joost zijn ‘Hemel en Aarde’ en ‘Arcade’. Het begin van de song zien we een kruis geprojecteerd waar we Joost zijn mond in zien en waarna hij Europa welkom heet. Er is een andere band meegenomen zoals we dat kennen. We horen meer zangeressen dan op de single versie. Het lied komt pas echt los bij het hakken en het outro maakte ook indruk. Joost leek zich wat in te houden en er volgde dan ook maar een matig applaus in de zaal en in het perscentrum. ‘Europapa’ komt vast zeker beter tot zijn recht in een zaal vol publiek, maar wie denkt dat Nederland het songfestival gaat winnen moeten we teleurstellen. Daar is deze uitvoering niet sterk genoeg voor. Een plaats aan de linkerzijde van het scorebord moet echter wel haalbaar zijn.
In de recap zien we de outro van ‘Europapa’. Daarna is het tijd voor een sing-a-long met Helena Paparizou, Charlotte Perrelli en Sertab Erener en nog een recap. We zien nog wat beelden uit het verleden waaronder de inzending van het duo Baccara. Voor de bekendmaking nog een optreden van Charlotte Perrelli en Petra Mede, waarin we ook Käärija en Sarah Dawn Finer (als Linda Woodruff) zien.
(Feed generated with FetchRSS)