DDD: De landen die uiteindelijk toch niet deelnamen aan het songfestival
Ditjes en Datjes Dinsdag
In de rubriek Ditjes en Datjes Dinsdag behandelen we iedere dinsdag in september diverse feitjes uit de geschiedenis van het Nationaal- en Eurovisie Songfestival.
Aan het Eurovisie Songfestival 2020 zouden 41 landen deelnemen. Hoeveel dat er komend jaar zullen zijn is nog niet bekend, maar er zijn een aantal landen die al een paar jaar afwezig zijn zoals Slowakije, Andorra, Monaco, Turkije en Bosnië-Herzegovina. Naar verwachting zullen we die landen in 2021 ook niet terugzien in Rotterdam. Er zijn ook landen die deel wilden nemen en soms zelfs al een lied hadden gekozen, maar die uiteindelijk toch niet zouden deelnemen. We zetten ze op een rij.
Libanon
Libanon wilde in 2005 debuteren op het Eurovisie Songfestival in Kiev. Aline Lahoud zou voor het land uitkomen met het Franstalige nummer ‘Quand tout s’enfuit’. Uiteindelijk besloot Libanon zich toch terug te trekken, omdat volgens de Libanese wet de nationale omroep niet gerechtigd is de deelname van Israël uit te zenden. Dit is tegen de regels van het Eurovisie Songfestival, omdat zowel in de halve finale als de finale alle inzendingen getoond moeten worden op de nationale tv. Libanon moest de kosten voor de inschrijving voldoen en het land werd door de EBU voor drie jaar geschorst, waardoor het land pas in 2009 terug mocht keren. Libanon heeft zich na de schoring echter nooit meer gemeld voor het liedjesfestijn.
Liechtenstein
Liechtenstein heeft als een van de weinige soevereine Europese landen nog nooit deelgenomen aan het Eurovisie Songfestival. Midden jaren ’70 onderzocht het land de mogelijkheden om deel te nemen en eind 1975 werd het lied ‘Little Cowboy’ van Biggi Bachmann geselecteerd waarmee men in 1976 zou debuteren in Den Haag. Liechtenstein kende echter geen nationale omroep en dat is, naast een actief EBU lidmaatschap, een voorwaarde om deel te kunnen nemen. Op 15 augustus 2008 kreeg het dwergstaatje wel haar eigen omroep: 1FLTV, echter is de omroep nog steeds geen actief lid van de EBU. Het is dan ook maar de vraag of Liechtenstein ooit terug zullen vinden in de deelnemerslijst.
Tunesië
Tunesië zou in 1977 het eerste Afrikaanse land zijn geweest dat zou meedoen aan het Eurovisie Songfestival. De nationale omroep had zich aangemeld, de voorberedingen voor een nationale finale waren al in gang gezet en loting had uitgewezen dat het land als vierde zou aantreden in Londen. Toen de Tunesische openbare omroep vernam dat ook Israël zou deelnemen, annuleerde Tunesië zijn debuut. Verdere interesse in deelname is zo ver bekend uitgebleven.