AVROTROS twijfelt nog over deelname songfestival 2025
AVROTROS twijfelt om deel te nemen aan het Eurovisie Songfestival 2025 als er niet structureel dingen veranderen binnen de organisatie. Dat laat de omroep donderdag weten in een nieuwe, uitgebreide verklaring. De omroep is nog steeds van mening dat de diskwalificatie van Joost Klein ‘onnodig en disproportioneel was’. De Europapa-zanger zou achter de schermen een aanvaring hebben gehad met een cameravrouw. Hij werd na de halve finale tegen zijn zin gefilmd en maakte een dreigend gebaar naar de vrouw, met wie hij het al eerder aan de stok had gehad. Het leidde tot een politieonderzoek en een mogelijke rechtszaak.
,,Gedurende dit onderzoek kunnen we helaas niet inhoudelijk ingaan op de details, de toedracht en de afwikkeling van dit incident omdat dit het onderzoek zou kunnen beïnvloeden”, valt er te lezen in de verklaring van de AvroTros. ,,We kunnen wel stellen dat op basis van de informatie die we toen en nu hebben we nog steeds van mening zijn dat de diskwalificatie onnodig en disproportioneel was.”
De omroep is daarnaast akkoord gegaan om mee te werken aan een onderzoek vanuit de European Broadcasting Union (EBU), maar is wel van mening dat er een ‘breder, diepgravend en echt onafhankelijk onderzoek nodig is om structurele problemen op te lossen’. Zo zouden niet alleen de werkwijze, de regels en procedures onder de loep genomen moeten worden, maar moet er volgens AVROTROS ook gekeken worden naar de onafhankelijke rol en het mandaat van de Reference Group en de toegenomen druk op de deelnemende artiesten en de delegaties.
Juist daarom is AVROTROS kritisch over een volgende deelname: ,,Het Eurovisie Songfestival is opgericht om via muziek landen en volkeren met elkaar te verbinden en onderling broederschap te stimuleren. Dit zou het uitgangspunt moeten zijn bij de organisatoren en alle deelnemende landen. Tot het moment dat AVROTROS vertrouwen heeft dat structurele aanpassingen genomen worden om de artiesten en hun muzikale boodschap weer centraal te stellen, houden we deelname aan het songfestival in beraad.” De NPO sluit zich aan bij het uitgangspunt van AVROTROS en stelt dat het verbinden van verschillende landen via muziek bij het songfestival centraal zou moeten staan.
Niet alleen Klein liet tijdens het muziekspektakel al dagen merken dat hij zich stoorde aan de organisatie van het songfestival. Een betrokkene, die in 2021 nauw betrokken was bij de organisatie van het songfestival in Rotterdam, zei eerder in gesprek met het AD dat het keurslijf van de EBU de laatste jaren alleen maar strakker is geworden. ,,Stapje voor stapje werd de EBU steeds bepalender. In Rotterdam wilden ze bijvoorbeeld al minder van de repetities aan de buitenwereld laten zien. Na aandringen kon dat alsnog, maar het jaar daarop was de boel helemaal dichtgegooid. Landen mogen steeds minder zelf, en voor eigenzinnigheid is geen ruimte meer. Als artiesten even geen zin hebben in een foto of een door de EBU bedacht ‘grappig achter de schermen’-filmpje, zou dat gerespecteerd moeten worden.” (Bron: AVROTROS/ AD)
(Feed generated with FetchRSS)