Twaalf punten voor… Peter Pelupessy
In de rubriek Twaalf punten maken we regelmatig kennis met een van de leden van OGAE NL aan de hand van twaalf pittige vragen. In deze aflevering is dat Peter Pelupessy.
1: Vertel eens wat over jezelf in een paar zinnen.
Ik ben Peter Pelupessy, 57 jaar oud. Geboren en getogen in het Gooi maar nu woonachtig op IJburg in Amsterdam.
2: Heb je naast het songfestival nog andere hobby’s?
Ik sport een paar keer in de week en geniet daarnaast voornamelijk van zonvakanties om naast mijn drukke baan even bij te tanken. Ik vind het verder heerlijk om tijd met vrienden door te brengen in de stad, bijvoorbeeld in de kroeg of in het theater. Verder kook ik graag en is er niets mis met een avondje bankhangen voor de TV.
3: Wie won in het jaar dat je geboren bent?
Oostenrijk. Udo Jurgens met Merci, Cherie.
4: Wat is volgens jou de charme van het songfestival?
Muziek verbindt en het wedstrijdelement maakt het bijzonder en spannend. Doordat het maar één keer per jaar is, is het leuk om er elke keer naar uit te kijken. Daarnaast kijk je vaak het Songfestival in gezelschap van vrienden waarbij je onderling ook puntenlijsten maakt, wat zorgt voor onvergetelijke avonden.
5: Wat is je eerste songfestivalherinnering?
Het eerste festival wat ik met mijn ouders van begin tot het einde heb gekeken was het festival in 1976 in Den Haag met de Brotherhood of Man als winnaar.
6: Heb je wel eens een (of meerdere) songfestival(s) bijgewoond?
Ik heb er twee bijgewoond. De editie van 2010 met Sieneke die ik dus in de finale niet heb gezien en de editie in Rotterdam in 2021.
7: Wat is je ‘all times favorite’?
Dat is een hele lastige en ik heb er een die niet erg voor de hand ligt namelijk: Israël 1990. Zangeres Rita: Sharah Barechovot. Ze had meteen diepe indruk op mij gemaakt maar eindigde helaas in de onderste regionen. Ook Natasha Saint-Pier uit Frankrijk in 2001 was prachtig en zo zijn er nog velen. Ik word nog steeds vrolijk van “We got love” van Jessica Mauboy uit Australië uit 2018 of “Say it Again” van Precious uit 1999 uit Engeland.
8: Welke act heeft het meeste indruk op je gemaakt?
Ook een lastige dus ik beperk me even tot de Nederlandse inzendingen en dan heeft Ruth Jacott toch een diepe indruk achtergelaten met haar performance destijds. Wat een professionaliteit! Het vakmanschap spetterde van het scherm. De tweede deelname van Edsilia en het optreden van The Common Linnets zijn ook noemenswaardig.
9: Welke songfestivalartiest mag jou ten huwelijk vragen?
Ik weet nog dat ik Michael Ball in 1992 voor Engeland superleuk vond om naar te kijken. Maar als ik wat jonger zou zijn, dan zou Mahmood uit Italië of Tom Leeb uit Frankrijk (die uiteindelijk nooit op het Eurovisie-podium heeft gestaan) mij zeker ten huwelijk mogen vragen.
10: Welke songfestivalartiest had meer glorie verdiend?
Ik vind dat onze zuiderburen in het verleden veel pech hebben gehad met Kate Ryan in 2006 en ook in 2004 met Xandee. Ik zag ze destijds als kanshebber. Zelfs Clouseau in 1991 onterecht in de laagste regionen als je kijkt welke liedjes boven hen waren geëindigd.
Wat ons land betreft vond ik het destijds een gemiste kans dat niet Ebonique in 2001 was gegaan, maar Michelle. Zeker weten dat zij een toppositie zouden hebben gehaald.
11: Wat is jouw leukste, aan het songfestival gerelateerde ervaring?
Een interview voor AT5 tijdens het kijken van de halve finale in mijn stamkroeg Montmartre in 2022.
12: Jamala of Kalush Orchestra?
Jamala, heel bijzonder en van tevoren niet verwacht dat zij zou winnen.