Terug naar het Eurovisie 1996
In de vijfde aflevering van de podcast Songfestival Troubadours zijn Maxine & Franklin Brown te gast. Chiel Troost en Jeroen Smits spreken met het gelegenheidsduo dat het Nationaal Songfestival won en daarna in spanning moest afwachten of ze wel naar Oslo mochten. De EBU besloot namelijk af te wijken van de sinds 1993 geldende selectiemethode voor het songfestival. In 1996 was alleen gastland Noorwegen geplaatst voor het Eurovisie Songfestival. De overige 29 landen, die interesse hadden in deelname, streden om de overige 22 startplaatsen in een audio-voorronde.
Duitsland, Israël en Rusland overleefden audio-voorronde niet
Zeven landen sneuvelden in de audio-voorronde: Denemarken, Rusland, Hongarije, Israël, Roemenië, debutant Macedonië (met Kaliopi die in 2012 en 2016 wel haar land mocht vertegenwoordigen) en Duitsland, tot dan toe was dat het enige land dat tot 1996 nog nooit een songfestival had gemist. De uitschakeling van Duitsland zorgde een jaar later er voor dat de grote landen voortaan automatisch geplaatst zijn voor de finale.
Zevende overwinning van Ierland
Na een jaar van afwezigheid zorgde Eimear Quinn er met de 7e Ierse overwinning voor dat het Eurovisie Songfestival weer terug ging naar Ierland. Noorwegen werd voor de derde keer vertegenwoordigd op het Eurovisie Songfestival door de Zweedse Elisabeth Andreasson, tevens bekent onder de naam Bettan. In 1985 won ze samen met Hanne Krogh het Eurovisie Songfestival met het lied “La det swinge”. Voorafgaand aan het Eurovisie Songfestival werd de uitslag van de audio-voorronde niet bekend gemaakt. Al snel ging het gerucht dat Zweden deze voorronde gewonnen zou hebben en hierdoor werd de Zweedse groep One More Time gebombardeerd als een van de favorieten om het songfestival in Oslo te winnen. Ze moesten uiteindelijk genoegen nemen met een derde plaats.
Succes voor Estland en Portugal
Na het zeer teleurstellende debuut van Estland in 1994 waren ze in 1996 gebrand op een goede klassering. Ze stuurden de 31 jarige Ivo Linna en de pas 16 jarige Maarja-Liis Ilus met “Kaelakee hääl”, dat vijfde werd. Portugal kende ook nog geen grote succesden op het songfestival. De nog onbekende zangeres Lúcia zong het folkloristisch getinte lied “O meu coração não tem cor”, waarbij ze zichzelf op de ukelele begeleidde naar een zesde plaats.
Grote hit voor Gina G in UK en USA
De Australische Gina G startte haar carrière in de muziekwereld als DJ. Na haar verhuizing naar het Verenigd Koninkrijk werd Gina gevraagd deel te nemen aan het Eurovisie Songfestival. Hoewel “Just a little bit” in Oslo de hooggespannen verwachtingen niet kon waarmaken werd het een grote Europese hit en in het Verenigd Koninkrijk was het één van de best verkochte singles van dat jaar. Het lied bereikte een jaar later ook nog de 12e plaats in de Amerikaanse Billboard Singles Chart.
Positie Nederland gecorrigeerd na songfestival
Nederland behaalde een zeer mooie 8e plaats in Oslo samen met Cyprus. Na het songfestival ontstond er echter discussie over de puntentelling. Spanje zou 6 punten hebben gegeven aan “Holland”, maar dit werd door presentatrice Ingvild Bryn verstaan als “Poland”, aangezien de officiële naam voor Nederland op het songfestival “the Netherlands” is. Na het songfestival werd dit gecorrigeerd en steeg Nederland een plaatsje. “De eerste keer” werd een grote hit in Nederland en behaalde de 3de positie in de Nederlandse Top 40. Dit betekende de hoogste hit-notering voor een Nederlandse Eurovisiebijdrage sinds 1975.