Terug naar het Eurovisie Songfestival 2003
Esther Hart te gast in tweede aflevering van Songfestival Troubadours
In de komende aflevering van de podcast Songfestival Troubadours – die donderdag online komt- blikt Esther Hart met Chiel Troost en Jeroen Smits terug op haar deelname aan het Eurovisie Songfestival 2003. Het 48e Eurovisie Songfestival vond plaats op zaterdag 24 mei in Riga (Letland). Esther Hart gaf daar een spetterend optreden weg met ‘One More Night’ en de verwachtingen bij de Nederlandse delegatie waren erg hoog gespannen. Uiteindelijk werd slechts een 13e plaats behaald. Toch was er direct na de uitzending nog en prijs! Esther werd door een groep oud-winnaars van het Songfestival uitgeroepen tot beste artiest van het Eurovisie 2003. Dit en meer komt aan bod in aflevering 2 van Songfestival Troubadours.
Turkije wint, België verrassend tweede
De puntentelling was tot op het einde spannend. Voordat Slovenië de laatste punten bekend maakte stond België er het beste voor met 6 punten voorsprong op Turkije. Doordat de Slovenen België slechts beloonden met 3 punten en de Turkse Sertab Erener 10 punten kreeg, ging de winst voor het eerst naar Turkije.
In 1992 bracht Sertab haar eerste album uit en sindsdien verkocht ze meer dan 4 miljoen exemplaren. Voor het eerst in de songfestival geschiedenis werd de Turkse bijdrage geheel in het Engels gezongen. Sertab stond er op haar lied “Everything that I can” in het Engels te zingen. Volgens haar verloor het lied aan kracht in een Turkse versie, omdat het lied in eerste instantie in het Engels is geschreven. Er werd schande van gesproken dat de Turkse taal zomaar aan de kant werd geschoven. Snel na haar overwinning op het songfestival verdween alle kritiek en ontstond grote vreugde bij de Turkse bevolking. Na vele jaren was het winnende lied op het songfestival weer een grote Europese hit. In Nederland behaalde Sertab de 7e plaats in de hitlijsten.
De grootste naam in 2003 was het duo t.A.T.u., die vlak voor het festival nog een enorme, wereldwijde hit hadden met ‘All the things she said’. De verwachtingen waren hoog gespannen en Rusland dacht de eerste overwinning binnen te harken met ‘Ne ver, ne boisia’. Het duo viel in negatieve zin op door hun gedrag gedurende de songfestivalweek en ook de zoen die wel of niet gegeven zou worden tijdens het optreden was gesprek van de dag. Met drie punten verschil werd Rusland uiteindelijk derde.
De grote verrassing van de avond was de Belgische groep Urban Trad. Hun lied “Sanomi” werd gezongen in een verzonnen taal en bevatte veel Keltische invloeden. De groep is zonder nationale voorronde aangeduid door de RTBF en had in Wallonië al een redelijke staat van dienst opgebouwd. Rond de groep ontstond consternatie, omdat één van de leden, Soetkin Collier, er extreem-rechtse ideeën op na zou houden. Soetkin ontkende alle beschuldigingen. RTBF besloot samen met de groep en hun platenfirma dat Urban Trad zonder Soetkin naar Riga zou afreizen, aangezien haar deelname aan het songfestival het imago van België zou kunnen schaden. Na het songfestival bleken alle beschuldigingen ongegrond.