Over precies een maand, op zaterdag 9 november, is het zover; dan barst in Theater aan het Vrijthof in Maastricht de finale van het tweede Regio Songfestival los. De presentatie is in handen van Lex Uiting en Yaël Camille. Maar wie doen er eigenlijk, namens welke omroepen, mee en hoe klinken de liedjes? In dit artikel stellen we de kandidaten en de liedjes aan je voor. De liedjes, die momenteel al op Spotify beschikbaar zijn, zijn opgenomen in een Spotify-playlist. Komende vrijdag ontmoeten de kandidaten elkaar in Hilversum tijdens de speciale ‘Meet & Greet’ voor pers. (Bron: RPO)
Omroep Gelderland: Emma Luca met Illusie
Emma Luca, normaal bekend om haar Engelstalige muziek, waagde zich voor het Regio Songfestival, voor het aan het Nederlands. Het nummer “Illusie” speelt in op het idee van hoe mensen de wereld op verschillende manieren ervaren. Emma licht toe: “Wat is de wereld zoals we die zien? Is het een illusie, of misschien een fantasie?”
Omrop Fryslan: Fegebart met Bingojûn
Fegebart bestaat uit de broers Piter en Jehannes Reitsma. Piter zingt en speelt elektrische gitaar, Jehannes zingt en bespeelt de akoestische gitaar. Verder bestaat de band momenteel uit drummer Anne Martin Koree en bassiste Inge de Vries.
RTV Noord: Trap Aan! met Ien de keet
De band Trap Aan! maakt naar eigen zeggen ‘dialectrock’. De band bestaat uit zanger René ‘Kaassoufflé’ Siertsema, gitaar/zang Ronald en Erwin Jongsma, Jarno Hofsteenge op drums en Jan Medema op basgitaar. Op het podium in Maastricht staan alleen de eerste vier i.v.m. het maximale aantal mensen op het podium. Jan zit in de zaal.
NH: Renee Rose met Meisje met een droom
‘Meisje met een Droom’ is niet alleen een krachtig anthem voor iedereen die ooit aan zichzelf heeft getwijfeld, maar ook het lied waarmee Renee Rose de NH-voorronde voor het Regio Songfestival heeft gewonnen. Het nummer vertelt het verhaal van een jonge vrouw die leeft voor het applaus, ondanks de onzekerheden en kritiek die haar omringen.
RTV Drenthe: Marianne Veenstra met ’t Is zo wisse (as een klontie zuut is)
Marianne Veenstra uit Coevorden won de twaalfde editie van het Drèents Liedtiesfestival in het Atlas Theater in Emmen met het liedje ’t Is zo wisse (as een klontie zuut is). De titel is niet de enige prijs die Veenstra in ontvangst nam. Een cheque ter waarde van 2000 euro om het lied in een opnamestudio op te nemen, ging ook mee in de tas naar huis.
RTV Oost: Merlijn Dewasme met Adem
Merlijn Dewasme is geboren in Zutphen en opgegroeid in Diepenheim. Hij ging naar school in Hengelo en woont sinds vorig jaar ook in die stad, omdat hij studeert aan de Popacademie in Enschede. De naam Dewasme komt uit België, uit Wallonië om precies te zijn. Zijn voorvaderen komen er waarschijnlijk vandaan. Merlijn is de frontman van zijn eigen zeskoppige band, die ook zijn naam draagt. Hij omschrijft zijn muziek als ‘Nederlandstalige verhaalpop’, geïnspireerd door bands als Nirvana, Bløf en Post Malone.
Omroep Flevoland: Sanne-Maaike Oudshoorn met Wil ik anders
Het gehele lied is nog niet te beluisteren
‘Wil ik anders’, met dit nummer gaat Sanne-Maaike Oudshoorn uit Almere de provincie Flevoland vertegenwoordigen tijdens het Regio Songfestival in Maastricht. Sanne-Maaike is een singer songwriter, en tattoo-artiest, die al meerdere nummers op haar naam heeft staan. De teksten van haar nummers zijn gebaseerd op eigen ervaringen. Zo ook de inzending, ‘Wil ik anders’. “Ik zat in een relatie die eigenlijk al op was. Het gaat over het besef dat het klaar is”, zo vertelt de zangeres.
RTV Utrecht: Thijs Swinkels met Wanneer zie ik je weer
In Utrecht is uit de 25 ingezonden nummers gekozen voor het lied ‘wanneer zie ik je weer’ van zanger Thijs Swinkels. De jury van RTV Utrecht, bestaande uit zangeres Pearl Jozefzoon, Radio M Utrecht-presentatrice en muzikant Conny Kraaijeveld, Bingo FM-presentator en muziekkenner Mattijs Franken en de Utrechtse finalist van 2023 Melanie Ryan kozen unaniem voor de 21-jarige Thijs uit Nieuwegein.
Omroep West: Kopsmart met Ier lêt me ‘art
De Scheveningse band Kopsmart gaat Omroep West vertegenwoordigen tijdens het Regio Songfestival op 9 november in Maastricht. De band uit Scheveningen zal het met het nummer ‘Ier lêt me ‘art gaan opnemen tegen de artiesten van de twaalf andere regionale omroepen en een gooi doen naar de winst.
RTV Rijnmond: Braidy met banaan
De Vlaardingse act Braidy gaat namens Rijnmond naar het Regio Songfestival. Het nummer ‘Banaan’ wist de thuisstemmers en vakjury unaniem te overtuigen. Het juryrapport luidt: ‘’Met het nummer ‘Banaan’ tovert Braidy binnen een paar seconden een lach op ieders gezicht, en het refrein blijft uren in je hoofd hangen. Stilzitten is geen optie! We kijken er naar uit om een toffe, unieke act neer te gaan zetten met Braidy in het Theater aan het Vrijthof in Maastricht’’.
Omroep Zeeland: Cycz met Oceaan
Rapper Cycz uit Middelburg doet namens Zeeland mee aan het Regio Songfestival met het nummer Oceaan. Het is een vrolijk lied op een reggaeton-beat, waarin Cycz rappend en zingend te horen is. Cycz vindt het spannend, maar ziet zijn deelname vooral als een uitdaging.
Omroep Brabant: Dominique met Wie we waren
Dominique de Bont studeerde in 2020 af aan Codarts Hogeschool voor de Kunsten in Rotterdam. Tijdens die opleiding loopt ze stage in de productie Fun Home, waarin ze de rol van tiener Alison speelt. Tijdens het Musical Awards Gala 2020 wordt ze voor deze rol beloond met een Musical Award voor Beste Aanstormend Talent. Ze speelde daarnaast o.a. in Soldaat van Oranje en ook deed ze mee aan het tv-programma ‘Op Zoek Naar Grease’ waarin ze het schopte tot de finale.
L1: Maxime x Glyn met Oceaan
Het Maastrichtse duo Maxime x Glyn staat op 9 november, op eigen grond, in de finale van het Regio Songfestival. Het duo, met roots in Curaçao en Suriname, brengt hun eigen muzieksmaken samen, want waar Maxime bewondering heeft voor artiesten zoals Izaline Calister en Cleo Sol, kijkt Glyn meer op naar bijvoorbeeld John Mayer en Chiiild. Met hun nummer Oceaan gaat het duo L1 vertegenwoordigen op het Regio Songfestival.
Met dank aan (Why?)
(Feed generated with FetchRSS)