[unable to retrieve full-text content]
Tom Leeb zal Frankrijk volgend jaar niet vertegenwoordigen op het Eurovisie Songfestival. De zanger liet vandaag op de Franse nieuwszender Non Stop People weten volgend jaar een te drukke agenda te hebben om het songfestival te doen. De Franse omroep heeft het bericht van de zanger en de nieuwe zoektocht voor een inzending voor 2021 nog niet bevestigd. Volgens Leeb zal de Franse omroep binnenkort met meer informatie naar buiten komen. Frankrijk is na Cyprus het tweede land dat de intern gekozen kandidaat volgend jaar niet meer afvaardigt.
Leeb zou dit jaar met Mon Alliée (The Best In Me) naar Rotterdam komen. Onder de schrijvers bevinden zich John Lundvik (ESF 2019) en Amir Haddad (ESF 2016) naast de bekende Zweedse componisten Boström en G:son die vele nummers voor het songfestival componeerden.
Upd: Frankrijk organiseert het komende jaar een nationale selectie. De inschrijving opent op 29 juni. Dan wordt ook meer informatie bekend.
Op het Eurovisie Songfestival 2021 mogen de backings volgend jaar op tape staan. Dat maakte de EBU vandaag bekend. De maatregel is vooralsnog een proef die alleen voor 2021 geldt. In onder meer de Zweedse voorronde wordt dit al jarenlang gedaan. Artiesten mogen er overigens voor kiezen om wel met live-backings op te treden. Met de regel hoopt de EBU op meer creatieve ideeën van de deelnemers en een verkleining van de delegaties waarmee kosten bespaard kunnen worden. Er is geen grens aan het aantal backings dat te horen is op de band. Hele koren zijn dus ook toegestaan.
De EBU maakte verder bekend dat het festival volgend jaar sowieso doorgaat, al was dat al duidelijk uit de eerdere uitspraken van de Nederlandse organisatie. De komende maanden worden diverse scenario’s uitgewerkt. Het festival vindt volgend jaar plaats op 18, 20 en 22 mei in de Rotterdamse Ahoy. Achttien kandidaten zijn al zeker van deelname. Zij zouden in 2020 deelnemen, maar zijn alsnog aangewezen voor 2021. Jeangu Macrooy zal Nederland op 22 mei vertegenwoordigen.
Het Eurovisie Songfestival 2021 zal op 18, 20 en 22 mei plaatsvinden. Dat is zojuist bekend gemaakt. Dat Rotterdam opnieuw de gaststad wordt was enkele weken geleden al door de organisatorische partijen bekend gemaakt.
De organisatie handhaaft de slogan ‘Open Up’ als thema. Welke elementen nog meer meegaan naar 2021, wordt de komende maanden besloten.
“Het decor in elk geval, want dat stond al klaar”, zegt producent Sietse Bakker. “Verder hangt veel natuurlijk af van wat tegen die tijd überhaupt kan, van de beschikbaarheid van alle betrokkenen en van wat past bij de nieuwe tijdgeest.”
Jolanda Jansen, algemeen directeur van Rotterdam Ahoy en woordvoerder van de Alliantie van Evenementenbouwers: “We zijn blij dat we volgend jaar het Eurovisie Songfestival opnieuw mogen verwelkomen in Rotterdam. We gaan er met elkaar alles aan doen om dit evenement voor een zo groot mogelijk publiek mogelijk te maken: uiteraard doen we dit verantwoord en staat de veiligheid van artiesten, bezoekers en medewerkers altijd voorop.”
Zeker is sowieso dat Jeangu Macrooy Nederland op 22 mei zal vertegenwoordigen tijdens de finale van het Eurovisie Songfestival.
Eurovision: Europe Shine A Light is in totaal door zo’n 73 miljoen mensen bekeken. De Songfestival-show die op de dag van de finale werd uitgezonden, werd in Italië het best bekeken.
Drie miljoen Italianen zagen de show die door Jan Smit, Chantal Janzen en Edsilia Rombley aan elkaar werd gepraat. Na Italië werd de show het best bekeken in Nederland, waar 2,4 miljoen mensen keken.
Het programma kwam in plaats van de finale op 16 mei, nadat de 65e editie van het Eurovisie Songfestival werd geannuleerd vanwege de coronacrisis. De finale van 2019, waarin Duncan Laurence won in Tel Aviv, werd door 182 miljoen mensen bekeken.
In de rubriek Twaalf punten maken we maandelijks kennis met een van leden van OGAE NL aan de hand van twaalf pittige vragen. In de maand juni is dat Simon Timmerman.
1: Vertel wat over jezelf in een paar zinnen.
Ik ben Simon, Simon Timmerman. Ik woon in Utrecht met mijn rode kater Rak. Al sinds mijn jonge jaren een groot fan van het Eurovisie Songfestival! Ik werk momenteel bij Movisie, kenniscentrum voor sociale vraagstukken, in het team Inclusie en Diversiteit. Daarnaast al jaren op verschillende manieren actief voor de LHBTI-gemeenschap. Zo was ik tot januari jl. voorzitter van COC Midden-Nederland, momenteel bestuurslid van stichting Roze Zaterdagen Nederland en ook actief betrokken bij het COC Songfestival. Mensen kennen me misschien van mijn carnavalshit ‘Ben je oke?’ of mijn deelname aan Married At First Sight in 2017.
2: Heb je naast het songfestival nog andere hobby’s?
Mijn vriend Martijn is een hele grote hobby van me en daarnaast natuurlijk ook mijn vrijwilligerswerk. Daarnaast ga ik graag naar de bioscoop of (film)theater, kijk ik graag interessante series of documentaires en volg ik de politiek op de voet. Ook geniet ik graag van lekker eten en drinken met vrienden en maak ik graag bijzondere reizen of tripjes.
3: Wie won in het jaar dat je geboren bent?
In mijn geboortejaar (1983) won Luxemburg, Corinne Hermes met het lied ‘Si la vi eest cadeau’. Voor mij geen bijzonder nummer, wel hoopvol in mijn geboortejaar: onze Zweedse windmachine-vriendin Carola deed voor de eerste keer mee met ‘Framling’.
4: Wat is volgens jou de charme van het songfestival?
De charme van het songfestival is dat ondanks de wedstrijd, het een evenement is waar fans vanuit vele landen samen komen en oprecht kunnen genieten van de inzendingen van andere landen. Ook is het voor mij samen met vrienden genieten van een jaarlijks avontuur, met geweldige en dramatische inzendingen, de nodige hysterie en natuurlijk altijd een climax ervaring tijdens die ene week in mei.
5: Wat is je eerste songfestivalherinnering?
Na goed nadenken kan ik jullie vertellen dat mijn eerste songfestival-herinnering stamt uit 1995. In mijn herinnering waren we met ons gezin in een vakantiehuisje en mijn moeder keek ernaar. Nederland deed toen niet mee en Secret Garden uit Noorwegen won. Sindsdien heb ik nooit meer een editie gemist.
6: Heb je wel eens een (of meerdere) songfestival(s) bijgewoond?
Jazeker! Vijf jaar op rij was ik er ECHT bij: 2013 in Malmö, 2014 in Kopenhagen, 2015 in Wenen, 2016 in Stockholm en 2017 in Kiev. En dit jaar zou de 6e keer moeten zijn in Rotterdam, maar dat doen we alsnog in 2021.
7: Wat is je ‘all times favorite’?
Jeetje, dat is een moeilijke vraag! Ik heb heel veel favorites! En zelfs favorites voor verschillende gemoedstoestanden. Maar als ik op dit moment moet kiezen zeg ik ‘Hero’ van Charlotte.
8: Welke act heeft het meeste indruk op je gemaakt?
Ook heel lastig dit… Ik denk dat ik dan toch kies voor ‘Rise Like A Phoenix’ van Conchita. Misschien ook omdat ik zelf in de zaal stond op slechts een paar meter afstand, maar deze act had gewoon alles wat een winnaar moet hebben.
9: Welke songfestival-artiest mag jou ten huwelijk vragen?
Nou, als Martijn het zou laten afweten dan zouden Eric Saade, Mans Zelmerlow of John Lundvik me mogen vragen. Kortom, dan zou ik verhuizen naar Zweden.
10: Welke songfestivaldeelnemer had meer verdiend?
Dat zijn er natuurlijk meerdere. De eerste die me te binnen schiet is Sergey, die had de winst gewoon verdiend in 2016 met ‘You’re the only one’. En van de Nederlandse inzendingen vind ik het nog steeds een groot schandaal dat Glennis in 2005 niet eens in de finale stond met haar ‘My Impossible Dream’.
11: Wat is jouw leukste, aan het songfestival gerelateerde ervaring?
Dat zijn er inmiddels ook zo veel! Moeilijk maken jullie het… Maar dan kies ik voor een ervaring tijdens mijn eerste keer bij het Eurovisie Songfestival. De eerste halve finale in Malmö in 2013. Het bizar spannende moment waarop we hoorden dat Nederland (Anouk) eindelijk weer eens naar de finale ging. Een onvergetelijk moment!
12: Vicky Leandros of Anne-Marie David?
Anne-Marie David! Ik vind haar winnende ‘Tu te reconnaîtras’ leuker dan die van Vicky Leandros. Daarnaast heb ik Anne-Marie een paar keer zien optreden in Wenen tijdens ESC2015 en dat deed ze nog steeds heel goed, leuk en soepel!