Italië geeft net als de afgelopen jaren de winnaar van het Sanremo-festival de mogelijkheid om naar het Eurovisie Songfestival te gaan. Nieuw dit jaar, als het om het Eurovisie Songfestival gaat, is dat alle twintig kandidaten uiterlijk op de eerste avond al moeten laten weten of zij naar het songfestival willen door een verklaring te ondertekenen. Heeft de uiteindelijke winnaar die verklaring ondertekend dan is de kandidaat voor Rotterdam meteen bekend. Is dat niet het geval dan kiest RAI zelf een kandidaat. Dat gebeurde voor het laatst in 2016, maar in 2015, 2017, 2018 en 2019 ging de winnaar wel. Het Sanremo-festival vindt plaats van 4 tot en met 8 februari. Het deelnemersveld wordt op 6 januari bekend gemaakt.
De twintig finalisten zijn verzekerd van alle vijf dagen. Op alle dagen wordt er gestemd, door verschillende jury’s, en alle uitslagen tellen mee voor de uiteindelijke bepaling van de top 3 op zaterdag. Pas op de finaledag kunnen ook de televoters hun stem laten gelden. Op dag 1 presenteren de eerste tien hun nummer. Op dag 2 doet de andere helft dat. De derde dag staat in het teken van de historie van het festival waarbij de twintig kandidaten een nummer uit de Sanremo-geschiedenis zullen vertolken samen met een gastartiest. Op dag 4 zullen alle twintig kandidaten weer hun nummer gaan zingen. Op de finaledag doen ze dat opnieuw. De top 3 plaatst zich voor de superfinale.
Sinds de terugkeer van Italië in 2011 is het land één van de meest succesvolle op het festival geweest. Een overwinning zat er nog niet in, maar met zeven Top10-klasseringen waaronder twee tweede plaatsen (2011 en 2019) en een derde (2015) mogen de resultaten er zijn. Als lid van de Big 5 is Italië al verzekerd van de finale op 16 mei.