Veelgestelde vragen
Hoe en wanneer start de verkoop van de OGAE tickets voor het Eurovisiesongfestival?
Dit verschilt per jaar. De organiserende omroep besteedt de kaartverkoop meestal uit aan een ticketbureau, met enige begeleiding vanuit de EBU. Onze ervaring is dat het elk jaar weer anders loopt. OGAE International biedt elk jaar hulp aan en vraagt om een pre-sale voor OGAE-leden zodat ze niet ook in de publieke verkoop hun kans wagen. Helaas verloopt dit proces niet altijd even soepel. OGAE International inventariseert elk jaar de ticketbehoefte en geeft die door aan de EBU in de hoop ook dat aantal te krijgen. Meestal is dat niet het geval en krijgt OGAE International een kleiner aantal dan gevraagd. Hierdoor moet er een verdeling over alle OGAE-afdelingen gemaakt moet worden, naar rato van clubgrootte gecombineerd met de vraag naar tickets dat jaar. De verschillende OGAE-clubs moeten dan bij de ticketverdeling werken met een systeem van loting. Bij OGAE NL is dat helaas niet anders.
Ticketverdeling: hoe werkt dat precies?
Naar verwachting zal de ticketverkoop voor het Eurovisie Songfestival binnenkort van start gaan. Net zoals in voorgaande jaren krijgt OGAE International van EBU waarschijnlijk het recht om aantal ticketpakketten voor Rotterdam 2020 te kopen buiten de reguliere verkoop. Die verdeling, waarop ruim 13.000 leden aanspraak kunnen maken, zal dan op clubgrootte gebeuren. OGAE NL is aanzienlijk gegroeid na de winst van Duncan. Wij zijn inmiddels de op twee na grootste fanclub binnen OGAE international. De inschatting is dat van de (nog onbekende) beschikbare aantallen wij er zo’n 10% mogen verdelen. Daarnaast zullen wij omdat wij dit jaar het organiserende land zijn wellicht ook een flink aantal pakketten extra te verdelen krijgen. Helaas zullen we er nooit genoeg hebben om over al onze 1.500 leden te verdelen. Er moet dus weer geloot worden. Omdat we vrij veel nieuwe leden hebben, leggen we nog een keertje uit hoe dit in zijn werk gaat.
In het verleden hebben wij dat altijd gedaan volgens de volgende twee principes;
1: ‘Oudere’ leden, belonen voor hun trouwe lidmaatschap van jaren.
2: Nieuwe leden (iedereen na 1 april lid geworden) moeten ook een kans hebben op tickets om ook hen enthousiast te maken en houden voor het Songfestival.
We hebben altijd de regel gehanteerd, dat 90% van de beschikbare pakketten naar ‘oudere’ leden gaan en 10% naar nieuwe. Met de huidige aanwas loopt dan verdeling wat scheef. Als bestuur hebben wij daarom vooruitlopend op welke aantallen het ook moge zijn en wat de keuzemogelijkheden van pakket ook zijn het volgende besloten:
A: De tickets op basis van clubgrootte gaan op dezelfde manier verdeeld worden als voorgaande jaren: 90/10.
B: De tickets die worden toegekend op basis van onze gastlandpositie zullen 50/50 verdeeld worden, de nieuwe leden moeten immers ook een redelijke slagingskans hebben.
We vermoeden dat het aantal van beide hoeveelheden pakketten ongeveer even groot zullen zijn. Tijdens het laatste bestuursoverleg zijn alle per 1 oktober 2019 bekende leden random in/uitgeloot (onder 6 paar ogen) en vastgelegd in een document opgesplitst naar oud-leden en nieuwe leden. Zodra bekend is wat de prijzen en samenstelling van ticketpakketten zijn, inclusief de aantallen zit-, sta- en golden-zone-plaatsen, zullen we jullie direct vragen om in no-time aan te geven of en zo ja, waarvoor je interesse hebt. Doorgaans moet dat binnen twee of drie werkdagen geregeld zijn. Hiervoor gebruiken we een GoogleForms-formulier. Iedereen die zich na 1 oktober 2019 heeft aangemeld komt automatisch op de reservelijst.
Na die deadline koppelen we alle leden die samen (koppel of groepje van max 4) willen loten alfabetisch (op voornaam) aan degene wiens voornaam het dichtste bij ‘A’ zit. Willen bijvoorbeeld Max en Anne samen loten dan krijgen ze dus het lotingsgetal van Anne. Zodoende blijft iedereen een even grote kans houden. Vervolgens wordt de lotingsvolgorde (van hoog naar laag) aangehouden om iedereen zijn eerste, tweede en eventueel verdere keus te geven en werken zo de hele lotingslijst af, totdat er geen pakketten meer te verdelen zijn. Er bestaat een grote kans, dat wie op de reservelijst komt zijn ticketgeluk in de publieke verkoop moet beproeven. Wie hoog op de reservelijst staat wordt gevraagd stand-by te zijn via email/telefoon, voor het geval er uit andere clubs nog ticketpakketten vrijkomen. Over de positie waarop je ingeloot bent, wordt niet gecommuniceerd. Iedereen krijgt bericht na al het uitzoekwerk.
Ten overvloede: iedereen die zijn contributie heeft laten storneren maakt niet langer kans op tickets. Dit wordt gecheckt. Wie ook in een ander land meeloot voor pakketten wordt er door OGAE International uitgevist, komt op een zwarte lijst en mag komende jaren ook niet meer meeloten.
Voor iedereen is het van belang om email (inclusief spamfolder), Cardskipper-app en OGAE-NL-Facebookpagina in de gaten houden. Voeg info@ogae.nl aan je contacten toe om de kans op het missen van de email (en nieuwsbrief) zo klein mogelijk te maken.
Kan ik losse tickets kopen?
Tot nu toe worden OGAE-leden jaarlijks in de gelegenheid gesteld om (eventueel na loting) een ticketpakket kopen voor een goedkopere pakketprijs voor de allerbeste kaarten. Dit pakket bevat in totaal 6 tickets (de drie juryshows voor de finale en beide halve finales en de drie TV-shows die live worden uitgezonden). De laatste jaren bestaat dit pakket uit een enkel ticket, zodat het niet valt te delen met derden (en ook niet met een ander OGAE-lid). Dit is om te voorkomen dat pakketten (deels) worden doorverkocht tegen woekerprijzen. Misbruik wordt dan ook bestraft. Dit brengt immers de naam en reputatie van het OGAE-netwerk in gevaar.
Kan ik tegelijkertijd lid zijn van verschillende OGAE-clubs?
Ja, dat is geen enkel probleem, mits je dat wél bij beide clubs aangeeft. Je mag van elke OGAE-afdeling lid zijn, met één belangrijke beperking: je mag maar via één OGAE afdeling meedingen naar tickets. Wie vals speelt, wordt geschorst. OGAE International controleert deze regel.
Hoeveel kost OGAE NL mij per jaar?
Het lidmaatschap van OGAE International loopt via het donateurschap van OGAE NL per kalenderjaar, dus van 1 januari tot 31 december. Wie in mei het Songfestival wil bijwonen moet al in oktober van het voorafgaande jaar lid zijn, omdat dan de ticketverkoop mogelijk al start. Vanwege administratiegemak vragen we leden ons te machtigen om de jaarlijkse bijdrage van (in 2019:) 17,50 euro in september af te schrijven.
Waaraan wordt mijn donatie/contributie uitgegeven?
Donateursgelden worden gebruikt om activiteiten te organiseren, die aansluiten op de doelstelling om het Eurovisie Songfestival breed onder de aandacht te brengen en festivalfans met elkaar te verbinden. Daarnaast wordt de bijdrage gebruikt om de onkosten te dekken. Zo is er een speciale OGAE-app ontwikkeld die wordt ingezet voor alle Europese en clubs en geldt als lidmaatschapsbewijs. Voor de ontwikkeling en voor het beheer van deze app (Cardskipper) levert OGAE NL een bijdrage aan OGAE International. Door zowel OGAE NL als OGAE International wordt geen winst gemaakt. Bestuursleden zijn vrijwilligers.
Ik ben mijn lidmaatschapspas kwijt! Wat nu?
OGAE International heeft een app ontwikkeld, die kan worden gebruikt door alle leden: Cardskipper. Wanneer je je aanmeldt voor OGAE NL ontvang je een welkomstmail met informatie waarmee je de app kunt downloaden en installeren. Met de komst van Cardskpper neemt OGAE afscheid van de membershipcards. Een verloren membershipcard is dus geen ramp: de app is de nieuwe membershipcard! Lees hier meer over Cardskipper.
Help! Ik ontvang de nieuwsbrieven niet.
Als je lid bent van OGAE dan hoor je onze nieuwsbrief te ontvangen. Soms lijkt dat echter niet goed te gaan. Hier zijn een paar dingen die je kunt checken, alvorens ons te vragen of je mailadres wel goed bekend is bij ons.
- Voeg ons mailadres (info@ogae.nl) toe aan je contact list of address book.
- Check je spamsettings om er zeker van te zijn dat onze content niet geblokt is.
- Gebruik je AOL, Yahoo of Hotmail? Deze providers willen nog wel eens voor vertraging zorgen, dat kan wel tot 24 uur zijn
Is er een firewall actief? Sommige firewalls zijn zo ingesteld dat massaal verstuurde nieuwsbrieven niet doorgezet worden.