Home / Wien blog / De juryfinale semi 1
A+ R A-
19 mei

De juryfinale semi 1

Beoordeel dit artikel
(0 stemmen)

Gisteren was de juryfinale en tegelijk het Israelische feestje. De juryfinale is een kopie van de uitzending voor vanavond en mocht er iets gebeuren tijdens de live-uitzending, dan zal de EBU de beelden van gisteren uitzenden. De vakjuryleden in alle meestemmende landen hebben gisteren dus al hun keuze kunnen maken. Ook Trijntje kan nu ze gekozen heeft voor een saai broekpak niet meer terug naar de spannende décolletéjurk waar ze eerst veel ophef mee veroorzaakte.

Wanneer Trijntje vanavond niet doorgaat is dat volgens mij vooral te wijten aan de overdreven negatieve aandacht die met name de Telegraaf maar ook veel andere Nederlandse media hebben gegeven omdat Trijntje gedurfd even boven het maaiveld uitstak. Hoe brachten de deelnemers het er gisteren vanaf? En welke voorzichtige conclusies kunnen we op basis daarvan misschien trekken?


Molavie: Heb ik afgeschreven, iets te schreeuwerig en toch te weinig dynamiek, absoluut niet door, enkel punten uit Roemenië en Roemeense televoters in Spanje.

Armenië: Foutloos, dus door op vocalen en diaspora.

België: Elke rehearsal werd Loic iets beter en dit was zijn beste optreden tot nu. Het is goed dat hij in het filmpje vooraf veel lacht, want dat doet hij op podium niet. Het zelfkastijdende faceslappen blijft wat vreemd, maar omdat vocalen en lied prima zijn, zie ik België wel doorgaan.

Nederland: Blijft heel spannend, vocalen uiteraard niets op op te merken, cameravoering kan ook niet veel meer van gemaakt worden dan nu. Negatief gezegd komt Trijntje nu over als een soort Angela Groothuizen in haar broekpak. Wel sympathiek in de camera kijkend. Wel typisch dat Trijntje zich volledig overgeeft aan regisseur Van de PAnnecoucke maar in de kledingkeuze dan weer haar kinderen laat spreken. Dat klopt niet helemaal met elkaar. Ik hoop dat mochten we doorgaan, zij in de finale omdat er dan toch niets meer t verliezen valt en je zeker iets moet doen om bij te blijven bij de kijker, de eerste spannende jurk toch weer uit de kast getrokken wordt. Ik ben optimistisch en denk dat Trijntje omdat zij bij de vakjury redelijk zal scoren en ondanks haar broekpak met de hakken over de sloot zich zal kwalificeren.

Finland: Ben bang dat er nog veel juryleden sympathie zullen hebben voor het concept om verstandelijk gehandicapten ook mee te laten doen en dat de televoters massaal pity-votes gaan uitdelen. Aan de andere kant, het nummer is ook wel weer net zo kort dat het door de kijkers wellicht ook niet veel indruk kan maken f misschien niet eens opvalt en dus gewoon op muzikale/entertainmentwaarde wordt geschat. Helaas wel door, maar zou verrassend kunnen blijven steken.

Griekenland: Strak optreden, met name nar het einde toe vocaal erg goed. Hoewel Rusland in dezelfde vijver vist zullen de Grieken ook strijden om een plek in de top 3. Dus door.

Estland: Vocaal hebben Stig en Elina op het juiste moment gepiekt. Het minst slechte optreden, nog altijd amateuristisch qua zang. Ook het afwijzende gedrag van Stig richting Elina, zou ook wel eens afstotend kunnen werken. DEsondanks gaan ze wel door, vanwege de compositie.

Servië: 's middags zong ze nog belabberd,nu viel het alleszins mee. Ik vermoed dat de vakjuryleden hier toch niet in zulen trappen. Samen met Trijntje op de wip en dan vliegt Trijntje uiteraard omhoog.

Macedonië: Vocaal wel in orde, en de idiote danspasjes zijn achterwege gelaten. Zoals Daniel nu optrad denk ik dat hij bij de vakjuries hoger zal eindigen dan in de televote. Betje hetzelfd als bij Trijntje. Uiteindelijk net niet door.

Hongarije: Vocaal zal de vakjury dit waarschijnlijk wel waarderen. Vlekkeloos optreden. Net door.

Rusland: Hoewel Polina twee kleine uitglijdertjes had compenseerde ze dat heel goed. Meer dan voortreffelijk zelfs. Dit gaat heel hoog komen, wordt dit geen tweede dan eerste in deze semi.

Witrusland: Dit was een vlak optreden en met Maimona's witte jurk veel minder spannend dan in haar rode. Vecht met Moldavië om de laatste plaats en zal Eduard uiteindelijk voor zich moeten laten.

Denemarken: Te simpel en recht door zee. Wel energiek, dus dit zal toch wel doorgaan. Typisch het soort liedje waar ik mij op verkijk wanneer ik het afschrijf. Dus met tegenzin zeg ik door, maar hoop heel hard dat het door het ijs zakt, ten faveure van bijvoorbeeld Trijntje.

Roemenië: Hoewel ik Roemenië tot nu toe altijd he laten doorgaan in dit deelnemersveld, zet ik ze nu toch aan de andere kant van de kwalificatielijn. hier ga ik waarschijnlijk de fout in, omdat ik toch Trijntje de 10e plek gun. Het optreden en de cameravoering zijn beiden wat vlakjes, maar er ook weer niets op aan te merken. Vergeetwaardig dus, net niet door.

Albanië: Rommelig en het wil maar niet blijven hangen bij mij. Hoewel dit haar beste vocale prestatie was tot nu toe, was het nog altijd niet overtuigend. Het lied is te gecompliceerd. Ik zet in op niet door.

Georgië: 's middags sloeg mij nog de schrik om het lijf toen Nina afgrijselijk zong (beetje tweede stem brommen, geen uithalen). Waarschijnlijk heeft zij precies haar stem op het juiste moment gespaard en met veel wondermiddelen die weer op aanvaardbaar niveau gekregen. Tijdens de juryfinale, ging het niet perfect maar wel voldoende om zich toch wel bij de beste tien van de avond te plaatsen.

 

Al met al blijft het erg moeilijk voorspellen in semi 1, het deelnemersveld ligt enerzijds heel dicht bij elkaar, anderzijds zitten er veel landen in de eerste halve finle waarvan de smaak vaak dusdanig afwijkt van de mijne, dat ik er best wel eens flink naast zou kunnen zitten. Complicerende factor is dat met zo weinig landen en wienig echt goede inzendingen er ook minder goede liedjes door moeten die je normaal gesproken zou laten afvallen. 

Laatst gewijzigd op: dinsdag 19 mei 2015 08:46

442 reacties

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated.
Basic HTML code is allowed.