Home / Nieuws / OGAE / Douwze Points - Rou-10-e
A+ R A-
12 mei

Douwze Points - Rou-10-e

Beoordeel dit artikel
(1 stem)

 

Douwe gaat voor ‘Douze points’ oftewel de volle Winst. Vandaag in de reeks Douwze Points gaan we het tiende punt binnenhalen.

Rou-10-e

Je hebt newbees en routiniers. Je pikt ze er zo uit, de artiesten die het grote gebeuren al jaren kennen en de lucky ones die door de voorrondes heen gesneaked zijn. Sergej en Kaliopi zijn kind aan huis in grote zalen, stadions. Ook een Nicky Byrne is als voormalig Westlife-icoon wel wat massale aandacht gewend. Toch is het grappig om te zien hoe ook grote artiesten geraakt kunnen zijn door de warmte en goedmoedigheid die ze tegenkomen bij Songfestivalfans. Ik weet nog wel dat ik in Malmö mijn beeld van Anouk compleet moest bijstellen, toen ik zag dat zij bijkans verlegen werd van de intieme sfeer in de eerste week en mogelijk nog wel meer overdonderd toen in week twee het fanjournaille en een horde geaccrediteerde fans als een soort vreemde mengelmoes zich rondom haar verzamelden. Niet om vervelende vragen te stellen of om met bier te gooien, maar met gelukswensen, lofuitingen, waardering en in de hoop op een handtekening of zelfs met haar op de foto te mogen. Kaliopi uit Macedonië heeft wat dat betreft ook wel iets van Anouk. Een stoer wijf met een strot van jewelste, die op het podium alleen perfectie wil brengen en dat met de volle overtuiging doet. ‘I want to give you tonight my best performance ever’ zei ze bij Eurovision in Concert alvorens de volledige Melkweg omver te blazen met haar optreden. Ik begreep wel waarom.

Diezelfde middag had ik haar al mogen interviewen en vertelde zij mij waarom ze besloten had, nog eenmaal voor haar land mee te doen aan die malle wedstrijd die Eurovision heet. I came back for the unconditional love of the fans, who never forgot me and still give me their warmth and positive energy, in a way that I feel appreciated. Ze kreeg daarbij tranen in en haar ogen en haar strem trilde eventjes. Dit was geen toneelspel, of een hele goede Oscar-waardige actrice.

Echte routiniers lepelen hun oneliners en verdraagzaamheid-riedeltjes op zonder daarbij te overtuigen. Echte artiesten weten keer op keer de gevoelige snaar te raken, maar laten zichzelf ook raken. Dat laatste is iets dat ook Douwe toelaat, hij zoekt de emoties zelfs op. In de in 2014 uitgekomen documentaire over hem en zijn vader zie je hem praten en zelfs worstelen met zijn zelfdestructieve kant. Hij is in staat zich kwetsbaar op te stellen en daardoor te overtuigen, puur omdat hij puur is. Inmiddels zullen jullie ook wel doorhebben, dat ik behoorlijk van #TeamDouwe ben.

Hij krijgt dan ook van mij een 10 met een griffel, en laten we hopen dat hij net zo’n rot in het vak word als Anouk en Kaliopi, want echte kunstenaars moet je koesteren. Morgen alleen nog even winnen.

Meer in deze categorie: « Douwze Points - 8-ter ons