Home / Nieuws / OGAE / Douwze Points - 3 Minuten
A+ R A-
03 mei

Douwze Points - 3 Minuten

Beoordeel dit artikel
(0 stemmen)

 

Douwe gaat voor ‘Douze points’ oftewel de volle Winst. Vandaag in de reeks Douwze Points gaan we in drie minuten het derde punt binnenhalen.

Het gedrag van een Songfestival (amateur) journalist in het perscentrum is eigenlijk wel vermakelijk.  Op een gegeven moment hoor je in je ‘oorhoek’ dat de stagemanager aftelt. Bij de eerste doorloop draait dan iedereen het hoofd naar de grote schermen en kijkt al analyserend liefst simultaan typend en commentaar leverend de volle drie minuten naar de doorloop van het lied dat dan speelt.

Ondertussen houd je de reacties in de zaal ook in de gaten en strooit ieder zijn jaarlang opgespaarde waarheden uit over waarom iets wél of juist niet werkt. Als de drie minuten om zijn, zijn er altijd idioten die gaan klappen, alsof de artiest daarvan iets meekrijgt. In het begin zijn dat meestal alleen degenen die hun vaderlandse artiest promoten, maar na verloop van tijd wanneer de journalistenstroom steeds verder aandikt, komen er ook steeds meer aanhangers bij. Enkel wanneer een inzending gewoon erg verrast of in week één al heel goed neergezet wordt klinkt er een breed gedragen applaus. Ik stoor mij altijd aan dat schijnlaar zinloos applaus, omdat het mij aan mijn Nieuwjaarsconcerttrauma herinnert. Wie heeft ooit bedacht dat je met de Radetzky-mars als een makke kudde moet meeklappen? Het Songfestivaljournaille is ook een grote napraterij van elkaar.

Enfin, ik ben de beroerdste niet dus ik heb voor mezelf een drieminutenexperiment bedacht. Wat nu als ik zelf bij Douwe Bob na elk optreden zwaar overdreven ga klappen (joelen misschien?), heel tevreden en blij ga kijken terwijl hij optreedt, misschien zelfs al oogcontactmakend mee ga zingen tijdens het lied. Hoeveel mensen krijg ik dan elke keer meer mee? Misschien ook een idee, dat ik dat ga ook doen bij een paar kansloze kandidaten, gewoon om te kijken hoe gek je mensen kunt krijgen.

En dus zing ik bij de gratis koffie ‘Slow down, brother’ en glimlach naar degenen die na mij komen. En ik ga het volhouden! Geen downslowen aan. Als straks Douwe wint, komt het omdat ik het hele perscentrum drie minuten heb laten meezingen met het liedje en heb laten belanden in een laidback feelgood-mood die doorsijpelt naar de opeens minder zure fan-artikeltjes en de commentatoren inspireert tot een positieve aankondiging. Dat alles als ambassadeur en uit dankbaarheid voor de AVROTROS, omdat zij mijn persaccreditatie hebben toegekend, maar vooral ook omdat ik ’Slow down’ eigenlijk het beste nummer van de hele jaargang vind. Applausje voor Douwe, jongens!!

Laatst gewijzigd op: dinsdag 03 mei 2016 11:12