Home / Nieuws / Eurovisie / Birds van Anouk naar Zweden
A+ R A-
25 mrt

Birds van Anouk naar Zweden

Beoordeel dit artikel
(0 stemmen)
Birds van Anouk naar Zweden www.eurovision.tv

Anouk heeft haar lied 'Birds' gepresenteerd.


Lang moest Nederland er naar uitzien en met angst en beven keek elke Songfestival en Anoukfan er naar uit. Uiteindelijk was het dan zo ver. De bekendmaking van artiest en presentatie van het lied hadden nog nooit zó ver uit elkaar gelegen in tijd als dit jaar met Anouk en het lied dat de titel 'Birds'. Op de persconferentie (10 maart jl.) was dan ook de spanning te snijden.

Proclaimed Songfestivalkenner Cornald Maas introduceerde Anouk die vooral heel relaxed overkwam. Zij vertelde dat het het uitkomen van een langgekoesterde wens was om deel te nemen aan het Songfestival, maar het er nu een keer van kon komen. Met een lied dat zijzelf omschreef als een killer song. Haar producer had in de aanloop van de presentatie nog geroepen 'Anouk gaat nooit winnen' met als nuancering, dat het nummer te mooi was, te ingewikkeld en dus het Songfestivalpubliek er niet meteen voor zou gaan. Als Indie producer heeft hij natuurlijk ook een wereld te verliezen mocht Anouk onverhoopt onderuit gaan. Op deze manier kon hij zichzelf een mooie eervolle aftocht bezorgen en tegelijk de torenhoge verwachtingen in Nederland rondom Anouk ietwat temperen. Ondertussen kon hij zo ook nog even een PR-momentje genereren voor zichzelf, Anouk en Nederland. En dat laatste lukte. Heel Songfestivalminnend Nederland viel over de beste man heen. Anouk zal er om gelachen hebben. En wij lachen nu achteraf hartelijk met haar mee.


Du moment dat het nummer afgelopen was op de live via website en radio te volgen persconferentie stroomden met name de internationale fansites vol met lovende reacties op 'Birds'. De Nederlandse fans van Anouk en het Songfestival reageerden nog het meest onderkoeld. Voor de Anouk-fans en voor de gemiddelde Nederlander zonder kennis van het monderne songfestival waar vakjuries weer 50% deel uitmaken van de uitslag was het nummer veel te lief en onopvallend. Men wilde dat Anuok ging knallen! De wedkantoren echter stelden de meest negatieve verwachtingen voor Nederland echter meteen bij en in no-time stond Anouk in de top van landen waarvan men dacht dat die het Songfestival wel eens kon gaan winnen.


Anouk-Birds

Zoiets hebben we in Nederland de laatste 30 nog niet eerder meegemaakt. Ook in de diverse internet polls doet Anouk het onverminderd en zonder uitzondering erg goed. Dat stemt de Nederlandse Songfestivalfans over het algemeen heel tevreden, al weten ze met deze uitgangspositie nauwelijks meer raad. Immers voor de meesten is het al een wonder als Nederland überhaupt de finale haalt, gelet op de laatste 9 resultaten.


Hoedanook, na de winst van Loreen in 2012 en de daaropvolgende enorme top-40 hit (ook al zo'n unicum in Nederland), lijkt Nederland het momentum aan te kunnen grijpen om eindelijk eens een goed resultaat neer te zetten met wat Cornald Maas omschreef als 'De beste Nederlandse inzending ooit". Veel fans beaamden dat op diverse fora, een enkeling droop teleurgesteld af. Anouk deert het allemaal schijnbaar niet. Ze richt zich op de muziek, een goede perfromance en presentatie. Zij is perfectionist daarin en gaat dus niet allerlei feestjes aflopen. Dat spaart haar stem en de conditie. Vol goede moed gaat zij zich voorbereiden op Malmö, met als insteek 'Ik wil winnen'.


Dat de muziek totaal anders is dan men van haar verwachtte, had ze tevoren al aangekondigd en vindt zij alleen maar leuk. 'Birds' is één van de tracks op haar in mei uit te brengen album, 'Sad singalong songs' waarvan de titel al doet vermoeden dat er meer melancholische meesterwerkjes a la 'Birds' op zullen staan. Wij zijn benieuwd en wensen Anouk in Malmö alle succes toe. We zijn nu al trots op deze bijdrage.

Anouk2

hier volgt de tekst:


 

Isolated from the outside
Clouds have taken all the light
I have no control it seems my
Thoughts wander all of the time
When I try to
Live life without you

Birds falling down the rooftops
Out of the sky like raindrops
No air, no pride

If being myself is what I do wrong
Then I would rather not be right
Hopes turn into fear and with my
One wing I can’t fly with sunrise
Embrace my dreams tight and that’s why

Birds falling down the rooftops
Out of the sky like raindrops
No air, no pride
Birds

To a place without fear
With no moonlight
All I need are trees and flowers
And some sunlight
Where memories of being made aware
The old one dies
Where love ain’t lost

Birds falling down the rooftops
Out of the sky like raindrops
No air, no pride

Birds falling down the rooftops
Out of the sky like raindrops
No air, no pride

That’s why birds don’t fly

 

Laatst gewijzigd op: maandag 25 maart 2013 23:47