Home / Malmö Blog / Power of togetherness & Anouk 2
A+ R A-
10 mei

Power of togetherness & Anouk 2

Beoordeel dit artikel
(0 stemmen)

Naast de gebruikelijke welkom-bla-bla die er altijd op zo’n persconferentie te horen is had men van de organisatie ook een paar nieuwtjes te melden. Er werden bovendien ook een paar kritische vragen gesteld door de journalisten. Hieronder even de hoofdlijnen.

Eurovision app

Er is nu voor het eerst een app te downloaden, die het hele jaar door nieuwtjes over het Songfestival zal melden, maar ook als tweede scherm zal gaan functioneren tijdens de 3 shows. Er kan via de app gestemd worden middels de tablet en Ipods. Tijdens de optredens is er een ‘remember to vote’ button. Wanneer je gestemd hebt, ontvang je een videoboodschap van de artiest om te bedanken.  De EBU wil graag dat zo veel mogelijk mensen stemmen, omdat op die manier de inzending wint die de grootste kans heeft op een pan-Europese hit. Op de prestatie van Loreen, die in 20 landen een grote hit had, is men dan ook heel trots. Of alles technisch goed gaat werken is nog even afwachten, want nog niet alle obstakels zijn opgelost. Zo kan er alleen gestemd worden als iemand creditcard en telefoonkaart in hetzelfde land zijn geregistreerd bij apparatenmet het  Android-besturingssysteem.

Repetitieschema

De EBU heeft het repetitieschema ingekort om voor de delegaties als ook de organiserende omroep tijd en kosten te besparen. Men weet nu al dat ze zullen vasthouden aan de opzet van eerst semi-afgesloten rehearsals en pas later voor de pers toegankelijke 2e ronde. Het scheiden van repetities en het vertonen daarvan in de viewing room is een besluit door de reverence group en ook op het uitdrukkelijke verzoek van diverse omroepen om deze eerste uitzoeksessies besloten te houden. Er waren nog wel wat problemen in het kleine perscentrum, waar de faciliteiten iets onderschat waren. Voor alles is een eerste keer, meldde Sietse Bakker, en hij beloofde voor de toekomst verbetering.

Power of togetherness

Het motto van 2013 is ‘We are one’. EBU heeft reseach naar het entertainmentgehalte van Eurovisie  laten doen. Eén van de conclusies was dat het Songfestival een uitermate geschikt podium was voor de ‘Power of togetherness’. Daarmee was de keuze voor het logo bijna vanzelfsprekend. Het beeld dat daarbij gekozen is, is dat van een vlinder, want dat icoon symboliseert schoonheid, vrijheid, verandering, verscheidenheid in kleuren en vormen.

vlinder

Postcards

Omdat het thema ‘We are one’ is, zijn de introductiefilmpjes geen eindeloze promoplaatjes van Zweden maar maken we in de postcards kennis met de artiesten in hun ‘natuurlijke habitat’, in hun eigen land.

De postcard begint en eindigt met een subtiel in de korte filmpjes gemonteerd vlindertje. Natuurlijk in de kleuren van de nationale vlag.

Humor

Voor 2013 is gekozen voor één presentatrice, comédienne Petra Mede. Zij zal dan weer serieus dan weer met veel zelfspot de show dragen. Er wordt een voorbeeldfilmpje over de geschiedenis geshowd met daarin elke keer Petra in de beelden geplakt, die inderdaad erg komisch zijn. Humor is altijd gevaarlijk, omdat die vaak per Zo hangt Petra in zwart-wit beeld over de piano van Udo Jürgens, en zegt na elke ‘Merci’, ’You’re welcome’.  Ook zingt ze heel vals mee in het koortje bij ‘Congratulations’. De show moet een cadeautje zijn voor de kijkers en met name de fans.

Startvolgorde

Na een kritische vraag over het bepalen van de startvolgorde door het productieteam reageert Ola Jan Sand, dat niemand de volgorde van de uitslag van de gekwalificeerde landen zal weten, behalve hijzelf en dat de bepaling wat dat betreft dus helemaal eerlijk zal verlopen met daarbij gevoegd de opmerking, dat het beste lied ook vanaf een mindere positie wint. De automatisch gekwalificeerde landen zullen gelijkelijk verdeeld worden over de finale, dus er zijn nog 3 plekken in de eerste helft en 2 plekken in de laatste helft te vergeven bij de bepaling, omdat Zweden al de 16e plek heeft toebedeeld gekregen.

Transparantie

Omdat de EBU nogal de nadruk legt op de transparantie van het proces bij de bepaling van de startvolgorde vraag ik of ze in datzelfde kader misschien antwoord zouden willen geven op de vraag waarom ze in het verleden en wellicht ook toekomst de gesplitste resultaten van televote en vakjury niet per land publiceren, maar alleen een totaalplaatje. Het antwoord is dat in sommige landen de televote niet voldoende is om een goede puntenverdeling te maken. Wanneer dat bekend wordt bestaat het gevaar dat daar gesjoemeld kan gaan worden. Ik vind het antwoord wat dunnetjes en het ook wat typisch dat er geen reactie gegeven wordt op mijn tweede vraag, of de deeluitslagen oer land ook meegewogen hebben in de beslissing om niet langer per jury een top 10 samen te stellen maar een top 26 en dan pas te middelen.

Duurzaamheid

Malmö is de 5e groene stad van Europa en het Songfestival wil ook als ‘sustainable’ de boeken in gaan. Ze hebben maatregelen genomen om de ecologische voetprint zo klein mogelijk te maken en verzoeken dus iedereen om zoveel mogelijk water uit de kraan te drinken in plaats van elke keer uit een nieuw flesje. Verwacht dus geen reclame voor ‘Sourcy ‘of ‘Spa’, maar wel een duidelijke boodschap om duurzaam met de aarde en al haar schatten om te gaan.

 

Anouk rules!

Daarnaast was het natuurlijk de 2e repetitie voor Anouk. Het geheel start nu in een ietwat donkerder setting en er zitten een paar hele mooie shots van de zijkant in van Anouk. Op haar eigen persconferentie zit zij er in haar eentje heel ontspannen bij en vertelt dat ze met de producer twee momenten heeft afgesproken waarop ze in een bepaalde camera zal kijken. Die gaan zeker goed. Voor de rest wil ze zich vooral focussen op een goed optreden en is ze niet zozeer geinteresseerd in haar concurrenten. Ze is niet heel erg bezig met wat haar optreden en lied mogelijk zou kunnen beteken voor het slechte imago van het Songfestival in Nederland.

anoukenik

Op de foto!

Bij het foto moment ga ik dan toch maar even proberen met haar op de foto te komen, dat laat ik meestal over aan de fans. Alleen nu vind ik het toch wel stoer om met de in mijn ogen beste inzending van de afgelopen 30 jaar op de foto te komen. Om haar aandacht te vragen, roep ik in het Nederlands of ze niet zat wordt van al die foto's met fans. "Nee hoor, ik krijg alleen een zere bek van al dat lachen!" Nou dan wil ik ook nog wel even. Het is niet de mooiste foto, maar toch wel even in de pocket.


Kansen verknallen

Hoe je je eigen kansen kan vergooien met een persconferentie laat de zanger uit Litouwen zien. Hij is duidelijk wezen stappen en minimaal tien keer zo brak als ik. Hij wil nog geen regel van 'Fly on the wings of love' zingen, nadat hij heeft aangegeven dat het zijn favoriete lied is. Ook op andere vragen geeft hij ongeïnteresseerde en ingestudeerde antwoorden als 'I got to tell you something', verwijzend naar zijn eigen liedtekst, maar dan vervolgens zwijgt hij.

Laatst gewijzigd op: donderdag 16 mei 2013 14:46