Home / Malmö Blog / Dag 1 - Anouk
A+ R A-
09 mei

Dag 1 - Anouk

Beoordeel dit artikel
(0 stemmen)

Maandag ben ik aangekomen in Malmö om mij te settelen in het appartement, dat ik deel met mijn collega’s van ESF-Magazine. Ik moest naar het perscentrum om mijn badge op te halen bij de Malmö Arena en ben meteen doorgegaan naar de Euroclub. Daarvandaan zullen de eerste semi’s in een  bioscoopzaal te volgen zijn. Vrijdag wordt dan het echte perscentrum geopend.

Nu zijn vooral de echte dedicated fans en pers aanwezig in een relaxt ingerichte ruimte in een gerenoveerd slachthuis. Waar de artiesten naartoe komen.

slaghuset

De eerste dagen zullen vooral gebruikt worden om te kijken of het beeld zoals iedereen het in gedachten had ook daadwerkelijk zo overkomt en om het geluid goed in te regelen. Meer dan een eerste indruk van het uiteindelijke resultaat mag je nog niet verwachten van alle acts. Sommigen zien er al bijna picture perfect uit, maar aan anderen zie je dat er nog behoorlijk aan gesleuteld wordt of zou moeten.

Ik ben natuurlijk het meest geïnteresseerd in het optreden van Anouk. De eerste doorloop klinkt al meteen helemaal goed. Ook de backing vocals worden heel mooi engelachtig gezongen. De hele setting van ‘Birds’ is sober, maar dit keer wel doordacht. Anouk is een echte professional gewend aan stadionoptredens en contact maken met publiek. Niet zozeer met de camera. Dat zie je dan ook misgaan in het begin.

Anouk staat het hele lied op het podium midden tussen het publiek en niet op het grote podium. Dat kan haar kracht zijn maar ook haar valkuil. Er staan om haar heen dan een hele menigte fans met vlaggen en rare uitdossingen (en mogelijk ook te joelen). Het zou haar kunnen afleiden of irriteren en uit haar concentratie kunnen halen bij het zingen van de moeilijke akkoordwisselingen. Op camera leek het nu vooral dat ze deed alsof ze contact zocht met die menigte om haar heen.

 

SH TheNetherlands-8

 

Kennelijk heeft ze daar meteen commentaar op gekregen, want vlak voor de tweede doorloop maakte ze voor ze begon nog even de opmerking ‘dus jullie willen dat ik in de camera kijk?’ Meteen ging ze die ook zoeken, maar het was nog best lastig, zo vertelde ze later. Zeker iets wat nog helemaal goed gaat komen, want mevrouw Teeuwe is een perfectionist wanneer het op uitvoering aankomt.

Ook wat de backdrops betreft heeft ze een vinger in de pap gehad. Het voorstel van de Zweedse omroep was een soort beeld van een vleugel te projecteren, maar Anouk vond het wel zo leuk als er ook wat zou bewegen en dus vliegen er nu witte vogels uit de donkere setting, schijnbaar van achteren over Anouk de zaal in bij de refreinen. Een heel mooi gezicht!

Anouk staat er stil bij te zingen, maar dat versterkt alleen maar het melancholische beeld. Ook de cameravoering is met veel langzame shots die het geheel heel mooi filmisch neerzetten. De backings staan helemaal achter op het grote podium, wat perspectivisch een heel mooi effect oplevert wanneer zij toch even in beeld komen.

Al met al ben ik dik tevreden over de eerste repetitie van Anouk, met nog eentje te gaan en een dress rehearsal voordat de juryfinale én de televote-uitzending gedaan worden kan Anouk de finale toch niet meer ontlopen zou je zeggen.

 

Het contrast in drukte zowel visueel als muzikaal is met twee aangrenzende acts gigantisch en werkt dus onder andere in Anouks voordeel. Oekraine pakt vooral heel erg uit met Zlata in een Disney setting, maar ook Montenegro is zo compleet anders dat eigenlijk iedereen daar baat bij heeft.

 

podium2

 

perskaart

Laatst gewijzigd op: donderdag 09 mei 2013 16:03