Home / Malmö Blog / Eurovision in Concert 2013 verslag
A+ R A-
28 apr

Eurovision in Concert 2013 verslag

Beoordeel dit artikel
(0 stemmen)

In de voorbereiding op Malmö was natuurlijk op 13 april Eurovision in Concert. Ongeveer tweehonderd journalisten webbloggers en fans verkleed als journalist (ik) waren naar het Delamar Theater gekomen om de perspresentatie bij te wonen van 25 kandidaten die apart voor Eurovision in Concert naar Amsterdam ingevlogen waren. Voordat we naar Malmö gaan eerst nog even een terugblik op dat evenement.

Het was inmiddels alweer de 5e edite van dit fan-initiatief wat in no-time tot een groot succes is geworden en elk jaar professioneler werd. Een event van formaat, dat ooit begon als een grap en een droom, geboren uit de wens om eens iets in de positieve sfeer rondom het songfestival naar het publiek te brengen.

Sietse Bakker (EBU) stond daar in zijn speech dan ook uitgebreid bij stil, voor hij zich tot de artiesten richtte. Hij drukte de aankomende Malmö-gangers op het hart om vooral ook heel veel te genieten van het avontuur dat Eurovisie heet, omdat ze als familie zullen worden opgenomen door de fans. 'Of je nu 2e of 39e wordt in de wedstrijd, de fans zullen jullie omarmen'. 

carola

Het was het eerste lustrum, van wat uitgegroeid is tot een groot evenement. En dat moest gevierd worden. Voor de aardigheid was oudwinnares Carola uitgenodigd. Zij werd tijdens de persconferentie gekroond tot 'Miss Eurovision' luisterde de persconferentie op inclusief windmachine door het zingen van haar winnende bijdrage uit 1991. Carola was ook de hoofdact ná de 25 kandidaten tijdens het concert. Met recht een succesnummer, hoewel ze zich niet waagde aan 'Je ogen hebben geen geheimen' en hield ze het bij een remix van 'Främling', een a capella ingezette 'Captured by a lovestorm' en natuurlijk ook haar 3e top 5 notering 'Evighet'

 

De avond werd gepresenteerd door Marlayne (1999) en Linda Wagenmakers (2001). Zij deden dat erg leuk en bovendien warmden zij het publiek voor de show en na de pauze op met hun eigen Songfestival-bijdragen en nog wat halve Songfestivalknallers. Een geslaagde combinatie!

 

Op naar een 6e editie? Als het aan het publiek ligt zeker. Vor wie het gemist heeft hier video's van alle optredens: (klik op het land om de video te zien) :

Litouwen: Andrius zingt een beetje slordig, maar niet vals. Presentatie lijkt nergens op.

Servië Het engeltje, het duiveltje en het twijfelmeisje. Alle drie laten ze wat valse en onzekere  nootjes horen. Gelukkig niet voortdurend. 

Estland: Vlekkeloos en breekbaar optreden in prachtig zomers bloemetjesjurkje.

Macedonië: Esma klonk als een half-geslachte kip, maar kreeg samen met Lozano de zaal wel plat. Lozano klinkt alsof hij zingt zonder ademsteun vanuit de buik, maar wel zuiver.

Kroatië: Stijfjes, maar dat was te verwachten. Live zang is prima in orde. Ook dat volgens inschatting.

Frankrijk: Amandine maakt een stevige en solide indruk, met haar liveperformance van haar lied. Iedereen die teleurgesteld is in Anouks lied zal zich kunnen vinden in deze bijdrage.

Bulgarije: Manlief Stoyan bleef thuis en Elitsa neemt een stonede garnaal mee die op een schapendarm mocht blazen. Die ziet zijn kans schoon en probeert Elitsa te verschalken. Zij lijkt een beetje bang van hem en is qua stem ook niet altijd even vast. 

Oekraïne: Vlekkeloze presentatie. http://www.youtube.com/watch?v=H2Wxjvfkmco

Oostenrijk: Grote ogen kijken een beetje angstig vanaf het podium de zaal in, zang is OK.

Zwitserland:  Beetje valse start, maar na afloop zingt de zaal wel het refrein wel a capella door

Israel: Het ziet er niet uit, maar klinkt fantastisch. 

Roemenië: Het ziet er wat koddig uit, de zang is goed maar de houding arrogant en niet echt fijn om naar te kijken (naast luisteren).

Moldavië: Veel minder onzeker gebracht dan tijdens de Nationale Finale en in een prachtige jurk.

Albanië: Testosteron vliegt je om de oren bij de reusachtige zanger. Vocaal prima in orde, maar presentatie is magertjes.

Malta: Hij loopt als een tijger heen en weer, sommigen noemen het enthousiasme anderen nervositeit.

Slovenië: Beetje kaal zonder dansers, stem is schel maar zang niet vals. 

Rusland: Emotieloos maar perfecte kopie van de studio-opname. 

België: Na tweede start omdat bij eerste de oortjes niet werkten. Een ditmaal zuivere maar wel erg saaie performance.

San Marino: De zaal vindt het geweldig. Zang is OK, maar ze moest niet zo bekkentrekken. Dat is niet goed voor de close ups.

Finland: Met oervervelend geschreeuw verstoorden ze bij de persconferentie alle interviews. Het nummer wordt wel met veel show en leuk gebracht. 

Griekenland: Ook de Grieken mogen tweemaal, omdat er een technisch mankementje was. Vrolijke muziek krijgt de zaal wel op gang.

Wit-Rusland: Niet helemaal zuiver in de beginnoten, daarna in orde. 

Georgië: Vlekkeloos optreden, maar niet geloofwaardig. 

Ierland:  Beetje aggressieve dans, zang beter dan in Nationale Finale, maar nog altijd niet denderend.

Italië: Spastische bewegingen, maar redelijk gezongen 4 minutenversie na valse eerste regel.


 

fin

Laatst gewijzigd op: donderdag 09 mei 2013 13:18
Meer in deze categorie: Dag 1 - Anouk »