Home / København Blog / Het grootste compliment is wanneer mensen ons lied gaan uitleggen
A+ R A-
02 mei

Het grootste compliment is wanneer mensen ons lied gaan uitleggen

Beoordeel dit artikel
(0 stemmen)

Zelf ben ik helemaal fan van Mamuka Gaganidze, de zanger van Georgië, die hun bijdrage begint met zijn ‘Hakuna matata’ en dus spreek ik hem bij Eurovision in Concert meteen aan als ik daarvoor de gelegenheid heb.  

 

De eerste regels zijn improvisatie en dus pure fantasie. ‘Muziek moet uit het hart komen en ik brei er misschien wel wat Georgische woorden doorheen, maar de emotie is het belangrijkste’. Het tweede deel van het intro gaat hij over op traditioneel Georgisch ‘jodelen’, zoals men dat in de streek Guria doet.

Het lied heet ‘3 minutes to earth’ en heeft bij eerste beluistering een complexe structuur, omdat het niet de gebaande wegen van muziek bewandeld, laat staan die van het Songfestival. Daarin schuilt dan ook meteen één boodschap van de vele boodschappen, die de mannen van The Shin mee willen geven; ‘Het is vijf voor twaalf voor de muziekwereld, waarin de commercie de overhand heeft genomen. De laatste jaren werden de inzendingen steeds meer hapklaar gemaakt voor de grote menigte en is veel van de oorspronkelijke (muziek) culturen opgeofferd omwille van het succes.’  3 minuten vinden ze eigenlijk ook veel te kort voor hun muziek, maar ze hebben zich geconfirmeerd. Het plotselinge einde naar drie minuten is dan ook niet enkel een uitroepteken, maar wellicht meer nog een luid stil protest. ‘Als we niet op tijd beseffen wat we muzikaal allemaal aan het kwijtraken zijn, dan gaat er veel cultuur verloren’. Het was eigenlijk nauwelijks mogelijk om dat allemaal in een nummer te verwerken.’Het is dan ook logisch, dat het nummer mogelijk ingewikkeld overkomt.

‘Het grootste compliment is wanneer mensen ons lied gaan uitleggen’ zegt de manager van de band The Shin als ik hem bevraag over de complexiteit van het nummer. Hij neemt uitgebreid de tijd om de compositie en de overige achterliggende bedoelingen uit te leggen.

“ ‘Shin’ is Georgisch voor ‘thuis’. Dat kan fysiek maar ook overdrachtelijk uitgelegd worden”, legt de filosofische muzikant mij uit. ‘Naast dat het nummer ook beschrijft hoe je verlangt naar de mensen van wie je houdt, gaat het natuurlijk ook over verlangen naar het thuisland Georgië.’ Met een grote diaspora zullen veel landgenoten vooral dit element oppikken. Het heimwee-component wordt nog versterkt door het lokale traditionele Guria-geluid. Zelf leven enkele van de bandleden al jaren in Duitsland.

Tegelijk hebben de heren ook de space jump vanuit de ruimte van Felix Baumgartner als symboliek gebruikt. Die vrije val duurde 4 en 35 seconden (zolang had het nummer dus ook eigenlijk moeten duren) en symboliseert naast de reis naar ‘thuis’ ook de staat waarin de aarde verkeert: toenemend individualisme, het achteruithollende milieu, de gehaaste maatschappij . Het gaat allemaal naar de kloten als we niet onthaasten en ons meer gaan bekommeren om ‘thuis’  en begrijpen hoe belangrijk de thema’s duurzaamheid en harmonie zijn. Het samenkomen van de drie zangstemmen in het lied vormt dan ook het hoogtepunt in het lied. De space jump hoor je dan ook terug in de roffel als je goed luistert.

De gitarist/componist Zaza Miminoshvili heeft nog een extra gelaagdheid aan, wanneer hij het heeft over de thuisbasis van de muziek. Die is volgens hem voor het eerst gedefinieerd door Bach, ondanks dat muziek al begon voordat de wereld ging draaien. Er is dus ook een stukje van Bach in de compositie verwerkt. ‘Na Bach is die basis verder uitgewerkt door grote muzikanten als The Beatles, Led Zeppelin, de onlangs overleden gitaarvirtuoos Paco de Lucia, Ravi Shankar, Miles Davis, Jimi Hendrix  etc ,etc.  De muziek moet ook weer terug naar de basis en weg van de commercie.’ Hij vervolgt ‘Commercie zou ook eigenlijk moeten zijn what the heart needs and not what they want to sell. So in music commerce should be making music so deep untill it means something for the people. Music is the mystical mixture of emotion and logic, that should be from the head to the heart en touch myself.’

De Georgische omroep heeft The Shin benaderd en gevraagd voor het Songfestival, simpelweg omdat zij een enorm populaire band zijn in hun thuisland. Ze zijn samengebracht met de jazz-zangeres Mariko Ebralidze. De heren hebben ondanks dat ze nu veel in de folk en fusion hoek zitten ook veel affiniteit met jazz. ‘Het maakt natuurlijk ook niet uit. Als je ras muzikant bent, is muziek muziek en kun je altijd een mooie symbiose creëren’. Ze grappen dat ze Mariko er bij hebben genomen, omdat de oldies een young face nodig hadden. Mariko ziet haar samenwerking met de mannen als een mooie kans om hogerop te komen. Ze wordt soms vergeleken met Anna Maria Jopek of Shakira.’Er zijn mindere artiesten met wie je vergeleken kan worden, toch? Zolang ze beter zijn dan ik vind ik het allemaal wel best. ‘ reageert ze.

In Kopenhagen blijkt dat ze op het podium een parachute mee hebben genomen. Dit lijkt toch enigszins in contrast met alle hoogverheven doelen die de heren zelf met het lied hebben. Ik vraag de manager er dus nog even naar, na de persconferentie, omdat ik niet wil dat hun boodschap over onthaasting en muziek overruled wordt door een attributendiscussie. De manager knikt bevestigend, en verontschuldigd zich bijna. De parachute is niet hun idee maar twee dames van de Georgische omroep. Ik denk dat iemand ze nog even het lied ‘3 minutes to earth’ moet gaan uitleggen. Dan zouden ze de parachutedoek snel opvouwen en er voor zorgen dat het gewoon optreden wordt waar muzikaliteit de boventoon voert. Voor de heren van de Shin maakt het ook niet weer zo heel veel uit. Ze hebben zich er al wel een beetje bij neergelegd dat ze zich door een circus moeten heenwerken. Gelukkig weten The Shin en Mariko waar hun ‘thuis’ is.

 

 

 

Laatst gewijzigd op: vrijdag 11 juli 2014 15:59