Home / København Blog / EBU over Politieke situaties en jury's
A+ R A-
02 mei

EBU over Politieke situaties en jury's

Beoordeel dit artikel
(0 stemmen)

 

Tijdens de persconferentie van de EBU samen met de Deense omroep DR is men uitgebreid ingegaan op de politieke situatie in Oekraïne en de nieuwe regels. De EBU geeft aan dat er een nieuwe situatie kan ontstaan wanneer Oekraïne of Rusland winnen.

Rusland – Oekraïne

Jan Ola Sand vertelt dat de EBU naast financiële garanties ook een garantie wil dat de persvrijheid gegarandeerd is en sociale rechten gerespecteerd worden, zodat de pers veilig kan werken. Mocht de Oekraïne of Rusland winnen, dan wordt dat wel een issue en is het zeer onwaarschijnlijk dat het winnende land volgens de traditie ook het festival zal organiseren. Wat de delegaties betreft is met beide goed contact en hebben zij zich ook gecommitteerd aan een niet-politieke wedstrijd. De delegatieleden gaan ook normaal met elkaar om.

Jury’s

Naast zorgen over politieke situaties zit de EBU ook bovenop de vakjury’s. In het kader van de transparantie zijn alle vakjuryleden gescreend door PWC of het echt wel vakmensen zijn. Op verzoek van de EBU zijn bij vijf landen wijzigingen aangebracht in de vakjury’s.  Nu de namen gepubliceerd zijn kunnen journalisten deze nazoeken op verdachte connecties en wordenna afloop ook alle persoonlijke voorkeurslijsten gepubliceerd.

In Keulen zit een heel team dat alle televotes die via een 70-tal telefoonmaatschappijen over heel Europa controleert met enorm geavanceerde modellen. Dit omdat er vorig jaar een video opdook waarin televotes gekocht werden. Die zogenaamde Vilnius tapes zorgden er in ieder geval voor dat executive supervisor Jan Ola Sand behoorlijk pissed werd. In samenspraak met de referencegroup is besloten tot een voetbalmaatregel waarbij tot 3 jaar schorsing van een omroep overgegaan kan worden als er stem-incidenten zijn, ook al is niet bewezen dat de omroep daar zelf debet aan is. De omroepen moeten communiceren dat onsportiviteit afgestraft zal worden.

60 jaar, book of records

Met het oog op het 60 jarig jubileum kon de EBU melden dat de Duitse omroep NDR bezig is met een grote verjaardagsshow in Berlijn. het jubileum zal dus goed gevierd worden. Hoe is nog niet helemaal duidelijk, maar dat er ook flink in de archieven gedoken gaat worden is wel waarschijnlijk. Dat hebben de Denen ook gedaan en komen tijdens deze jaargang met een ‘Book of records’ waarin een acht-tal Eurovisierecords langs zullen komen op een ludieke manier. Het hoogste haar (tot 2014 Jedward), Het hoogste zilveren kleding gehalte (Verka Serduchka) en de meeste ‘LA’s (Spanje 1979) zijn al drie voorbeelden.

Postcards

De postcards worden dit jaar ook op een originele manier ingevuld. de artiest moet namelijk een foto maken van de eigen landsvlag, die op een zo creatief mogelijke manier moet zijn vormgegeven en iets zegt over het land. Bij Nederland zijn dat de obligate tulpen. Maar Witrusland en het Verenigd Koninkrijk pakken het leuker aan. Teo legt allemaal gekleurde ijshockey puks om de ingewikkelde vlag te maken, Molly dirigeert rode dubbeldekkers op een witte parkeerplaats waar allemaal mensen in regenjassen samendrommen.

#Join Us

DR wil heel graag dat de kijker thuis ook betrokken is de show. Vandaar de slogan #Join Us mét hashtag, omdat men het tweede scherm een grotere rol wil geven. Wat nieuwe media betreft heeft de EBU gemerkt dat een bedankfilmpje van de artiesten er vorig jaar toe leidde dat men meer ging stemmen. Het thema ‘Join Us’ komt ook tot uiting in de start van de shows, waar alle you-tube-stemmen van Europese fans samengebracht worden tot een groot ‘Only teardrops’ koor. Het is minder spectaculair dan het intro-filmpje van vorig jaar met de rups die van Bakoe naar Malmö ging en in een vlinder (het logo) veranderde. Het is een beetje Deense degelijkheid en gebrek aan humor.

Boe-geroep

Omdat Sietse aangaf dat bij Boegeroep ze de beslissing van de DR respecteren, vraag ik na afloop van de persconferentie Jan Lagermund Lundme, head of show, nog even of zij een scenario klaar hebben liggen als er boegeroep vanuit het publiek zal komen. Hij kijkt me wat glazig aan en ik moet hem uitleggen dat er geruchten gaan en een facebookpagina is die juist oproept tot dergelijk onsportief gedrag en antwoord dan. ‘We draaien dan gewoon het geluid uit.’