Home / Baku Blog / Delegatiefeestjes
A+ R A-
22 mei

Delegatiefeestjes

Beoordeel dit artikel
(2 stemmen)
georgia party georgia party

 

Veel landen geven in de twee weken voor de finale een feestje. Doel is natuurlijk om zo veel mogelijk mensen enthousiast te krijgen voor de eigen bijdrage. Meestal gebeurt dat op diverse locaties in de stad, maar dit jaar geeft bijna iedereen een feestje in de Euroclub. Daar kom je altijd binnen als je een accreditatie hebt....

Sommige landen willen een exclusiever feestje. Daar kun je alleen binnenkomen op uitnodiging van de delegatie. Je moet dus contacten hebben met de PR-mensen, de artiesten zelf of de mensen in het perscentrum, die één en ander voor je kunnen regelen. Sinds ik hier afgelopen donderdag ben aangekomen heb ik al diverse feestjes meegemaakt.

 

Georgië geeft een feestje in de Euroclub. Een grote danszaal met videowalls langs de hoge lange wanden en een podium met daarachter ook weer een video wall. Ik heb een hekel aan het nummer van Anri, maar omdat ik nog nooit op een delegatiefeestje geweest ben en iedereen altijd zegt dat het superleuk is ga ik toch. Geen spijt! Op de videowall achter het podium is de Georgische vlag geprojecteerd en op de lange wanden speelt de komende uren de videoclip van 'I'm a joker' continu in een loop door. Dus waar ik ook kijk is zie altijd óf de Georgische vlag (die is best mooi) of de walgelijke kop van Anri. Gelukkig is er een DJ en die draait andere muziek. Aan het begin van de avond heeft de joker himself al een optreden gegeven, maar ik heb dat gemist. niet erg, ik kwam voor de sfeer. 

 

2--Openingsconcert

En die is goed! Hoewel de lokale DJ's het niet altijd snappen, want in de Euroclub hoor je eigenlijk alleen maar Eurovisieliedjes te draaien, wordt er toch flink gedanst. Wanneer bijvoorbeeld de Nederlandse Songfestival-DJ bij uitstek, Louis Klomp, achter de draaittafel mag plaatsnemen is het Eurofest gegarandeerd! Vandaag hebben we andere DJ's maar ik vermaak me prima met 2 van mijn collega-persmensen en een lokale dame die ons de weg wijst. Het is geweldig om te zien wanneer Zweden ingestart wordt hoe iedereen probeert  de mystieke dans van Loreen na te doen. Wellicht denkt iedereen dat hij/zij het heel goed kan! Ik niet, ik weet dat ik het meer van de lach moet hebben, dus ik forceer die met het bewegen op muziek. 

 

In het geval van Rusland is het nog makkelijker om de feestvreugde te verhogen. Ik pak een hoge kruk en druk die met gebogen rug over de dansvloer als was het een rollator en leg zo een hele route af. Hilariteit alom! Een oude Joegoslavische deun wordt ingezet en de hele dansende massa doet alsof ze de tekst ook nog uit het hoofd kent. Eerlijkheid gebied te zeggen dat ik wel eens fake, maar dat volgens mij bij 50% het echt zo is dat ze én de tekst kennen én ook nog de vertaling. Eigenlijk is het op de dansvloer een grote familie van Eurovisiefans uit alle hoeken van Europa, gemixte met de lokale vrijwilligers. Azeri zijn dol op dansen en doen dat dan ook volop. Langs de wanden staan erg veel beveiligingsmensen, die zo'n festijn van hun levensdagen waarschijnlijk nog nooit hebben meegemaakt, want ze glunderen net zo veel als de gasten, steken duimen omhoog als je oogcontact hebt.

 

De dag daarna ben ik op het feest van Zwitserland en San Marino. De heren van Sinplus geven een spetterend optreden en vervolgens is het de beurt aan Ralph Siegel om ellenlang te speechen en winnaars van een facebookwedstrijd aan te kondigen. Maar liefst 6 homemade video's van de 'Facebook song' komen achter elkaar langs. En ik vind één keer al een verzoeking. Ik bereid me voor op een 7e keer als ook Valentina het podium betreedt, maar die zingt gelukkig een of ander Italiaans jazznummer. Ik vraag me af hoe ze zich heeft kunnen verlagen tot het pulpje van Siegel, maar de DJ start alweer de eurodansmuziekjes in en ik ben meteen al mijn scepcis weer kwijt en dans tot het licht uit gaat.

 

Het vervoer met de shuttlebus van de Crystal Hall naar de Euroclub en diverse andere locaties is voor de mensen met een accreditatie gratis, net als de hapjes in het perscentrum. En die zijn me toch een partij lekker. Pahlava, ,,,, allemaal zoete troep. daarnaast kun je ook gewoon voor niets Azerbeidzjaanse feta en veel vers fruit en noten krijgen. Ondanks het vele gedans maak ik dus wel een beetje me zorgen over m'n weegschaal. In het appartement zijn we door de douchebak gezakt! Het is dus heerlijk toeven in het perscentrum. Ik sla alle hoofdmaaltijden over, koop alleen 's ochtends een broodje en drinkyoghurt bij de buurtsuper.

 

TROS 3

Had ik het net nog over de grootste Eurovisiefamilie, de 'Grootste Familie van Nederland' gaf dus ook zo'n exclusief feestje. Niet helemaal exclusief, want in de open lucht op een afgebakend terras aan een groot plein. Ik mag binnen komen, rondom het terras staan werkelijk duizenden Azeri enthousiast te wezen. Langs het plein staan de bussen van de delegaties die bij Nederland op bezoek zijn. Elke delegatie heeft de beschikking over een toerbus, een klein busje en een auto! Het feest van Nederland is een groot succes, de artiesten van België, Denemarken, Zwitserland, Duitsland, Estland, Slovenië, Oostenrijk, Portugal, Malta en Griekenland zijn allemaal van de partij. Joan is een geweldige gastvrouw en zingt verschillende keren haar lied 'You and me' en bijvoorbeeld ook een coverversie van Ïf I can;t have you (Yvonne Elliman) en 'All that she wants' van Ace of Base (de Joanversie is eigenlijk veel beter!) Hapjes en drankjes zijn in tegenstelling tot bij Georgië gratis. Erik heeft het dus weer prima naar zijn zin, maar ik niet alleen, de sfeer is net als de locatie 'open' en 'luchtig'.

 TROS 2

Andere artiesten geven ook een optreden. De ene houdt het bij een enkele maar prachtige live-uitvoering van haar bijdrage (Eva Boto uit Slovenië), Kurt playbackt zijn liedje en heeft een danser meegenomen die het publiek binnen en buiten de hekken totaal opzweept. Andere zangers pakken wat meer uit. Filipa Sousa uit Portugal doet met haar backings bijvoorbeeld ook een leuke versie van 'Conquistador' uit 1989 (van de groep Da Vinci uit Portugal). Klapper van de avond qua gastoptredens is Roman Lob. Hij zingt maar liefst 3 nummers en als het publiek om meer scandeert, knalt hij er nog een vierde performance achteraan ook! Tussen de optredens door draait de DJ lekkere muziek en de backings van Joan Franka én TROS-directeur Peter Kuipers hitsen de menigte op. Kinderen mogen van de beveiligers op het gras dansen. Het is een heel leuk gezicht. Ivo Niehe zou het als 'Prachtig' of 'Geweldig!' hebben omschreven.

 TROS 1

Het was een hele leuke party, waarbij ook de Nederlandse gemeenschap in Bakoe is uitgenodigd. En zo krijg ik in no-time een uitnodiging voor een gezamelijke barBAKOE, en biedt een vrouw mij aan om met de stad te laten zien, zij heeft een chauffeur die ons overal heen kan brengen. Ik denk dat ik daar maar eens gebruik van ga maken, want veel van de stad heb ik nog niet gezien.

 Israelparty

Na het Nederlandse feest sleep ik mijzelf rond middernacht weer naar de Euroclub om nog het staartje van het Israelische feest mee te maken. Dat staartje duurt nog 4 uur! Ook hier is de alcoholische drank gratis, maar tot mijn verbazing moet je voor de softdrinks wel betalen. Hoppa aan het bier dus! Ook dit feest is supergezellig. Ik loop mijn vrienden uit het appartement hier weer tegen het lijf, die komen net terug van het Russische feest. Dat was nog exclusiever, want op 50km van de stad, alleen al om 11 uur was dat afgelopen. We dansen en zingen lopen polonaises en zwaaien met een vlag tot het licht om half vijf gedoofd wordt en hobbelen weer naar ons appartement zetten geen wekker want na een douche duiken we meteen ons nest in. Grap is, om 9 uur zijn we al weer helemaal klaarwakker en gereed om weer naar het perscentrum te gaan. We zijn verslaafd!!!

 

 

wordt vervolgd ....

 

Laatst gewijzigd op: donderdag 26 juli 2012 16:31