Home / Baku Blog / Openingsparty
A+ R A-
20 mei

Openingsparty

Beoordeel dit artikel
(2 stemmen)
met Joan Franka op de foto met Joan Franka op de foto

Zaterdag 19 mei , "Party for everybody, dance!"

 

Het is feest in Bakoe, niet alleen omdat het mijn verjaardag is, maar ook omdat er een welkomstfeest is in de Euroclub. Alle delegaties zijn aanwezig en ik met m'n perskaart dus ook. Ik ben iets verlaat, want de repetities van de Big 5 en Azerbeidzjan lopen uit. Spanje en Duitsland maken een erg goede indruk. Engelbert Humperdinck moet als laatste, maar ik heb geen behoefte zijn sessie helemaal uit te zitten. Elke doorloop zingt hij namelijk slechter dan de vorige. Wegwezen dus, laptop in het appartement droppen, snelle douche, omkleden en snel naar de Euroclub. Het is op loopafstand (2,5 km) van ons appartement, maar vanwege de warmte hier doe ik rustigaan. ......

Bij de Euroclub aangekomen ziet het zwart van de mensen en kleurrijk vanwege de vele vlaggen. Vooral de kleuren van Azerbeidzjan (blauw,  groen & rood) voeren de boventoon. Elke delegatie komt met een toerbus aan en wordt met gejuich begroet door een combinatie van inwoners van Bakoe, veel fans en nog meer pers. Nu is het zaak voor de artiesten om op de rode loper zoveel mogelijk op te vallen en er zo lang mogelijk over te doen. Ik heb het kaartje van mijn fototoestel in mijn laptop laten zitten en moet foto's maken met mn telefoon. Deze blijken achteraf onbruikbaar, vandaar dat ik wat foto's leen van andere journalisten.

 

Joan doet goede zaken. Met haar hoofdtooi en een lange paarse jurk trekt ze de aandacht van alle camera's behoorlijk naar zich toe. Ze geeft met haar bekende enthousiasme vele interviews. Eenmaal binnen blijkt de drank gratis te zijn! De hele zaal is verlicht met vlaggen uit allerlei landen. Joan wordt belaagd door geaccrediteerde fans om op de foto te gaan. Ik kan de verleiding niet weerstaan en vraag of ze ook met mij op de foto zou willen. En ja hoor!

 

Ell  & Nikki zingen live op het podium hun winnende bijdrage 'Running scared' van vorig jaar. Na hen volgen nog een 20-tal artiesten van dit jaar, die hun bijdrage of nieuwe single playbacken. Slechts een enkeling zingt echt live. Onder andere Denemarken doet een akoestische sessie van 'Should have known better' en Ott Lepland adlibt er lustig op los met zijn (Ba-)'Kuula'. Rambo Amadeus steelt wat mij betreft helemaal de show! Hij doet alsof hij zijn gitaar aan het stemmen is maar dat mondt steikempjes uit in een 8 minuten lange improvisatie van een hoog muzikaal gehalte (als je van Frank Zappa houdt was dit geweldig). Ik besluit me te laten meevoeren in de muzikale genialiteit en ga helemaal uit mijn dak. Ben wel één van de weinigen, kan mij het schelen,  It's my party ;-)

 

Rambo eindigt zijn performance met een statement. How was that? Better than playback, No? Ik zie er de humor wel van in, maar of Eleftheria dat ook zo voelt? Die dreef vooral op haar dansers en haar plastic smile. Rybak 'gigt' ook nog een  nieuw nummer en de 'Fairytale' zorgen voor een goede sfeer. Daarna mag de menigte los gaan in de Euroclub. Er wordt actief gevlagd en op de dansvloer 'battlen' de dansers van Can Bonomo met andere dansers. Het ziet er spectaculair uit. Wanneer de locale DJ's draaien is de keuze beperkt tot nietsongfestivalgerelateerde muziek, hmmm. Gelukkig nemen de Songfestival-DJ's het over en danst uw jarige reporter tot diep in de nacht op de ene na de andere Songfestivalhit. Zelfs liedjes die je normaal dom of zelfs irritant vindt, huppel je nu heerlijk mee. Schaamteloos dans ik op Cyprus zwaaiend met een Azerbeidzjaans vlaggetje. De Azeri vinden het geweldig dat buitenlanders hun vlag zwaaien en steken duimen op en willen op de foto.

 

Eigenlijk is de welkomstparty wel vergelijkbaar met het 'Boekenbal'. Iedereen gaat er heen omdat ze gezien moeten worden maar het is ook hééél gezellig. De verschillende muziekstijlen, talen en nationaliteiten verbroederen. Wanneer ik de taxi terug naar huis neem heb ik opeens stomtoevallig een stuk of negen vlaggen in m'n hand! Ik wordt de volgende dag wakker op een leuk zwart kussentje met 2012 logo. :-P Niet eerder had ik zo'n leuk verjaardagsfeest!

 

Wordt vervolgt, morgen alles over het Nederlandse feestje!

Laatst gewijzigd op: zondag 20 mei 2012 15:03

Gerelateerde artikelen (op tag)