Home / Baku Blog
A+ R A-
Baku Blog

Baku Blog (6)

donderdag 26 juli 2012 17:38

Modder - slot

Gepubliceerd in Baku Blog door Erik

 

Bakoe blog 6 - slot

Inmiddels ben ik al weer een tijdje terug uit Azerbeidzjaan, maar in gedachten ben ik er nog regelmatig te vinden. Wat een stortvloed aan belevenissen, eerste indrukken van hoe het Songfestival georganiseerd wordt en wat daar allemaal bij komt kijken. Wat een logistiek, wat een energie, wat een horde journalisten, wat een propaganda, wat een lol, wat een hitte, wat een feest, wat een uitslag! Het is ook een beetje een dubbel gevoel ....

donderdag 24 mei 2012 11:54

Persmoment met Joan

Gepubliceerd in Baku Blog door Erik

 

Vanavond richt Joan Franka haar pijlen op de finale vanavond. Op het Nederlandse feestje (zie een vorige blog) werd ik uitgenodigd voor het persmoment maandagmiddag georganiseerd door de TROS. De in Bakoe aanwezige Nederlandse pers zal een wandeling maken door de ‘old city’ van Bakoe. Er lopen enkele mannen in traditionele kleding door het toeristische straatje met handgemaakte tapijten. Dat is dus heerlijk voer voor fotografen, ik met mn sullige cameraatje klik er ook maar lustig op los. Joan draagt een prachtige jurk en glimlacht gewillig naar elke lens.


Bakoe ligt op de eeuwenoude zijderoute. De wandeling eindigt bij een historische overnachtingsplaats van karavanen. De binnenplaats is omgetoverd tot een terras waar wij met Joan Franka de traditionele thee zullen drinken. Het lijkt erg veel op een high-tea, maar dan met vreselijk lekkere pachlava (Azerische baklava) en noten en gezoet fruit. Joan is in opperbeste stemming samen met haar knappe muzikanten. Mijn appartementgenoot Dennis moet voor RTV Rijnmond een documentaire maken over Joan, omdat zij immers uit de omgeving Rotterdam komt. Hij vraagt of ik hen beiden wil filmen terwijl hij met de microfoon een babbeltje gaat maken met Joan.


In 20 seconden legt hij mij uit hoe je moet filmen met zijn apparaat. Dat ik bijvoorbeeld er op moet letten dat er in het beeld geen leegte achter de geportretteerde mag zijn. Dat is voor thrillers heel goed, maar voor een interview moet je niet het idee krijgen dat er dreiging van achteren is. OK, ik zal m’n best doen. het best logisch maar zou er zelf niet op gelet hebben. Dennis hurkt naast Joan neer en duwt haar de microfoon onder de neus. Heel ontspannen volgt een poging tot een gesprek, maar in no-time heeft Joan de slappe lach, het is tekenend voor de sfeer. Het maakt Dennis allemaal niet uit. Die is allang blij dat hij nu ook beeld en geluid van Joan zelf op band en camera heeft opgenomen. Hij hoeft geen antwoorden op standaard vragen, een enkele sfeerimpressie is veel beter. Na de high-tea vertrekt hij om zijn beelden te monteren.


Maar niet nadat we genoten hebben van live uitgevoerde traditionele muziek. Wij zijn allebei voor het eerst als pers-accrediteur op pad en kunnen het niet nalaten om niet nadat we Joan op beeld hebben vastgelegd ook nog onszelf nog even te kieken. Joan gaat alle tafeltjes bij langs en komt heel ontspannen over. Ze deelt aan iedereen nog een leuke gadget uit, een echte veer-pen met daarop haar naam geprint. Druk maakt Joan zich over de semi finale uiterlijk niet, vertelt ze. Er is een rustdag ingebouwd, waarna ze woensdag nog een paar keer aan de bak moet. Eerst voor de 2e generale repetitie en dan ‘savonds de derde generale. Deze 3e moet eigenlijk helemaal perfect zijn, want deze zullen de juries beoordelen. Ook zullen de opnames van deze trial gebruikt worden in geval er tijdens de live-uitzending om wat voor reden ook er iets mis zal gaan. Daar gaan we maar niet van uit. Ik neem afscheid van Joan en bedank de delegatieleidster. Ik ben trots en tevreden, omdat ik voldoende materiaal heb verzameld om een complete blog te vullen maar ook op onze eigen Nederlandse deelneemster! Vanavond richt Joan Franka haar pijlen op de finale vanavond.


Gisteravond heb ik vanuit de zaal de juryuitzending gevolgd en ik was in ieder geval zéér tevreden. Het klonk en zag er gewoon steengoed uit. In mijn eigen voorspelling heb ik Joan vanwege haar vervelende startplek, maar vooral op hoe zij op camera haar liedje verkoopt op een negende plek gezet. Dat is voldoende om te kwalificeren. Zolang ze in de finale maar niet de enige twee rotplekken loot (4e en 5e plek zijn nog beschikbaar, net als de iets minder funeste 11e en 12e plek) maakt zij zaterdag voldoende kans op een hele leuke notering.


Succes Joan, we zijn aan winnetoe!!!

donderdag 24 mei 2012 11:10

Tooji vs Saade

Gepubliceerd in Baku Blog door Erik

 

Als pers-geaccrediteerde krijg je stapels informatie over de kandidaten. Zo ook over Tooji, die vanavond in semi 2 zijn opwachting zal maken. Dan vallen spontaan de overeenkomsten met de inzending van Zweden 2011 op. Eric Saade wist toen met het lied 'Popular' en zijn act beslag te leggen op de 3e plek in de finale. Heeft hij daarmee de weg gebaand voor Tooji of is de act van Noorwegen 2012 een leuke kopie van de Zweedse bijdrage van 2011? door Erik Bolks

dinsdag 22 mei 2012 09:03

Delegatiefeestjes

Gepubliceerd in Baku Blog door Erik

 

Veel landen geven in de twee weken voor de finale een feestje. Doel is natuurlijk om zo veel mogelijk mensen enthousiast te krijgen voor de eigen bijdrage. Meestal gebeurt dat op diverse locaties in de stad, maar dit jaar geeft bijna iedereen een feestje in de Euroclub. Daar kom je altijd binnen als je een accreditatie hebt....

zondag 20 mei 2012 06:47

Openingsparty

Gepubliceerd in Baku Blog door Erik

Zaterdag 19 mei , "Party for everybody, dance!"

 

Het is feest in Bakoe, niet alleen omdat het mijn verjaardag is, maar ook omdat er een welkomstfeest is in de Euroclub. Alle delegaties zijn aanwezig en ik met m'n perskaart dus ook. Ik ben iets verlaat, want de repetities van de Big 5 en Azerbeidzjan lopen uit. Spanje en Duitsland maken een erg goede indruk. Engelbert Humperdinck moet als laatste, maar ik heb geen behoefte zijn sessie helemaal uit te zitten. Elke doorloop zingt hij namelijk slechter dan de vorige. Wegwezen dus, laptop in het appartement droppen, snelle douche, omkleden en snel naar de Euroclub. Het is op loopafstand (2,5 km) van ons appartement, maar vanwege de warmte hier doe ik rustigaan. ......

vrijdag 18 mei 2012 10:10

Geland in Baku

Gepubliceerd in Baku Blog door Erik

Deel 1:  Waar ben ik nu in beland?


Het is Bakı, met een i maar zonder puntjes. In het Engels wordt dat Baku. Het is hier hectisch! Allemaal journalisten net als ik! Oké, sommigen zijn ietwat meer ervaren dan deze bouwtechnisch adviseur. Ik ben hier vooral om ervoor te zorgen dat jullie er toch ook een beetje bij zijn en tegelijkertijd ook om te zorgen dat je het ook weer niet erg vindt dat je er niet bij bent. Dat is nog best een lastige opgave. Weet je, ik schrijf maar gewoon wat ik meemaak.